"Има риск да загубим 6-8 млрд. лева, безвъзмездно дадени от ЕС. Мотивите срещу Истанбулската конвенция са една фалшификация, има решение на Конституционния съд – никой не може да ни задължи да изпълняваме нещо, на което КС е казал: "Не". Това заяви бившият премиер на България Сергей Станишев в ефира на NOVA . "Левицата не може да бъде консервативна, тя е за промени. Резултатите на БСП говорят ясно - те се свиват като шагренова кожа", допълни той.

Относно предстоящите избори и фактът, че той няма да се кандидатира за европарламента, той каза, че това решение било очаквано. "Не съм имал илюзии, че при това ръководство на БСП аз няма да бъда в листите. Припомням Ви, че през 2019 г. когато бях преизбран за трети път за президент на ПЕС с 83%, лидерът на партия, която е член на ПЕС пожела да не бъда в листата. Тогава имаше бунт и обориха това решение. Причината да не съм в листата е, че може би първи - 2018 г. казах, че политическата линия на Нинова, изкорубването на БСП от европейското, е погрешно. Това има своята цена", каза бившият президент на ПЕС.

По думите му проектът на Ваня Григорова има заряд, има енергия. "Много леви и лявоцентристки избиратели няма да гласуват, защото не виждат за кого", обясни той и допълни, че за него е въпрос на отговорност да се гласува на избори. "Аз съм единственият бивш председател на БСП, който все още е в партията. Минах през цялата процедура на номинации, знаейки, че няма да бъда номиниран от партията от уважение към хората. В листата има много хора, които повече прилягат на листата на "Възраждане", отколкото на една европейска партия. Политическата линия на ръководството на БСП е шизофренна. Те хем са в Партията на европейските социалисти, хем обясняват колко се различават", каза Станишев.

Запитан защо Елена Йончева е предпочела да се яви на изборите за ЕП от страна на ДПС, той каза, че всеки има глава на раменете си. "Всеки прави своя избор. Аз приемам всеки избор, който човек прави за себе си. Всеки избор има своята цена", допълни Сергей Станишев.

Той даде пример с участието си в конференция в Румъния – политиците там знаят какво правят. "Ние изглеждаме нелепи в очите на хората", обясни политикът.