"Оставката на Корнелия Нинова беше неизбежна стъпка, защото резултатът на БСП е смазващ. Не ми харесва да се оказвам прав, но още в началото на годината предупредих, че единственият начин лявото да бъде силно представено, е да има много широко обединение на лявоцентристките сили, с ясна проевропейска платформа и конкретни решения на истинските проблеми на хората. Това не беше направено. Днес голяма част от хората в БСП въздъхват с облекчение. Но е твърде рано. Нека не забравяме, че веднъж вече Корнелия Нинова си подаде оставката. Видяхме сценария, в който я молят да не изоставя партията. И тя не я изостави – стигна до позорните под 150 000 гласа. При подходящи условия, Нинова би опитала да се кандидатира отново.“ Това коментира Сергей Станишев в предаването "Нещо повече“ на БНР.

Виждам пътя на БСП като автентична, социалистическа и европейска партия

"Доста пъти съм предупреждавал, че посоката, в която върви БСП, я обрича да изостави много леви избиратели и да се хвърли, както беше направено в продължение на години, в състезание с консервативни и националистически формации, на техен терен. Това неминуемо я обрича на загуба. Днес, когато Корнелия Нинова обяви своята оставка, тя не призна, че политиката е погрешна. Въпросът не опира до това дали хората я харесват визуално, дали им е симпатична, а до политики. Иначе нямаше да загубим 800 хиляди гласа от 2017 г. досега.

Виждам пътя на БСП като автентична, социалистическа и европейска партия. Дълбоко вярвам, че мястото на България е в Европейския съюз, а на БСП – в нейното политическо семейство. Вместо това, в последните месеци партията беше предупредена, че може да бъде изключена от ПЕС заради националистическите си тенденции – факт, който не оповестих, за да не попреча на кампанията. Сега е нужен конгрес, систематичен анализ на грешките и нов курс в политиката на БСП.

"Нищо не е изключено – и в живота, и в политиката. Личностите са функция на новата посока в партията.“, отговори Станишев на въпрос дали ще се кандидатира за лидерството в БСП наесен. И посочи, че е важно партията да покаже жизнени сили и да стане отново отбор от съмишленици. "Нещата са опрели до там, че ако другите политически сили не бяха загубили толкова, столетницата нямаше да може да прескочи бариерата. Важно е БСП да се успокои и да проведе нормална дискусия. Да се върне към демократичността си. Когато бях лидер имаше място и перспектива за всеки. Сега са нужни колективни усилия за възстановяването на БСП.“

Опасението от появата на партия около Радев ще е мотив за съставянето на кабинет

Стигнахме дотам, че въпросът след изборите да е ще има ли кабинет, а не каква политика ще води. Безотговорно е след шести подред избори да няма управление, защото отиването отново до урните ще бъде катастрофално за политическата система.

При тази делегитимация на процеса разумното би било партиите, които биха формирали мнозинство, да търсят един по-експертен, програмен кабинет. Иначе близо половината парламент ще бъде негова опозиция. Опасението от появата на партия около Радев ще е силен мотив за съставянето на правителство.

Търся дясната вълна в ЕП и не я намирам! Крайнодесните имат 131 евродепутата, само социалистите имат 135

"Постоянно чувам през последните дни за "гигантската дясно-консервативна вълна“ в Европа. Търся я, но не я намирам. Да, в някои страни като Франция евроскептичните и националистическите формации постигнаха успех, но вижте какви са резултатите. ЕНП, най-голямата партия, запазва своите позиции със 186 депутати в ЕП. Социалистите губят 4-ма и имат 135 евродепутати. Либералите имат 79. Това са трите парламентарни групи, които бяха в основата на мнозинството в предишния Европейски парламент. Сега, събрани заедно, те получават 400 места от 720. Абсолютно мнозинство. Да, то не е хомогенно по всички въпроси и е важно да има разбирателство по единната европейска посока. Да има промяна на Европа по линия на икономическата конкурентоспособност, осигуряването на социална защита и запазването на основните ценности.“