"Големият грях на Нинова е, че лиши най-бедната страна в ЕС от лява партия." Това заяви бившият премиер и експрезидент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев по време на годишната му среща с българските медии. В началото на годината по традиция той прави обзор на изминалата и прогноза за предстоящата от гледна точка на важни политически събития в света, в Европа и в България.

"Това е грях на Нинова не пред партията, а пред държавата. Така тя лишава българския политически процес от възможността да изпълни неговата задача – да води страната напред на два крака. Вместо дебат ляво – дясно, ние затъваме в популизъм, национализъм и маргинализация. Да оставиш страната с най-големи неравенства в ЕС без левица е престъпление. Някой трябва да удържи социалната държава и затова, след 33 години, се появи претендент за мястото на БСП вляво в лицето на "Продължаваме промяната“. А БСП им го отстъпи доброволно. От много време споделям с вас тревогата си за отвличането на БСП от лявото и позиционирането й в национализма, консерватизма и традиционализма – както знаем, желано и осъзнато решение на ръководството на партията", категоричен бе Станишев.

"Това е огромният залог за конгреса на БСП. Партията ще прояви ли жизнени сили, ще даде ли политики, които да я съхранят като българската левица, ще реши ли да се бори за периферия. Предложенията на ръководството за Конгреса са извън времето и пространството – българите имат очаквания от левицата, а тя се занимава със себе си", посочи бившият лидер на левицата.

"Въпросът за лидерството на Нинова вече изглежда решен – от нея вече не се очаква нищо ново. Вече дори най-близките й привърженици не очакват по-добро представяне на партията на избори, камо ли пък да говорим за резултат, който да позиционира БСП като основна опозиция или първа политическа сила", продължи още той. 

Станишев направи коментар и относно мандатите, които връчи Радев на три от политическите сили в парламента, които така и не успяха да ги реализират  и изпълнят. "Твърде унизителен беше опитът на левицата да реализира третия мандат. Борисов отиде на срещата, за да легитимира себе си и партията си и да излезе от изолация. Там присъстваха лидерите на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход“ – достатъчен брой депутати за управляващо мнозинство. Никой от тях не пожела това да се случи с мандат на БСП. Епохата "Нинова“ приключи със собствения й отказ от мисията на БСП да бъде алтернатива на Борисов и модела ГЕРБ. След всички години на яростна опозиция, накрая Нинова показа склонност да дари мандата срещу скромно участие в правителството на върхушката на БСП."

Равносметката е, че от алтернатива за управлението на страната и гарант за парламентаризма и диалогичността в търсенето на обществени консенсуси, БСП се бори да запази петото си място на вота и да влезе в обувките на ДПС като винаги готовият на всичко коалиционен партньор", допълни Сергей Станишев.