"НДСВ ще се възроди. Връщаме се на политическата сцена, заради неблагоприятната ситуация, в която се намира страната ни.“ Това заяви в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ Станимир Илчев, съпредседател на Националното движение за стабилност и възход (НДСВ).

По думите му НДСВ се ръководи от идеята за възстановяване на ролята на формацията в политическия и обществения процес, защото само участие на местни и парламентарни избори осмисля присъствието на политическите субекти.

Според Илчев сега сме свиделите задълбочаване на катаклизмите и постоянни противоречия между партиите, които от идеологически се превръщат в лични вендети и саморазправи. "Има опасност пленарната зала на Народното събрание да се превърне в нещо като зала за повдигане на обвинения и търсене на сметка без това да е основната й функция".

Относно кой ще оглави НДСВ Илчев сподели, че е готов да лансира от две до три имена и възможностите начело да бъде подходящ човек не са малко. "Идеята да се консолидираме вълнува много мои колеги, бивши депутати, министри и членове на експертни съвети, които вършеха чудесна работа. При нас палитрата е налице", допълни той.

На въпрос как е реагирал Цар Симеон II, Станимир Илчев обясни, че не са спорили, но е бил запитан дали са сигурни, че ще се справят като е обърнал внимание на сложната обстановка и прекалено тежката стигма, която тежеше на НДСВ през годините. "Всичко опира до желанието да си сътрудничим с потенциални партньори и групи в българското общество, които са подкрепяли партията през годините."

"Аз мисля, че казано на прост език, отвъд образите сме се взели да съберем хората, които създадоха НДСВ и бяха неговия двигател, и нови хора, които не са длъжни да знаят детайлите, защото са били млади." Илчев смята, че точно тази комбинация трябва да даде резултат.

Съпредседателят на Националното движение за стабилност и възход заяви категорично, че няма да си сътрудничат с ГЕРБ, заради антилибералните действия на партията на Борисов, които, по думите му, са започнали още от самото си начало. Той изрази възможност за разговори и диалог с партията на Стефан Янев в политическия терен в парламента.

Станимир Илчев бе категоричен, че НДСВ остава там където е било винаги - в центъра като либерално-центристка партия и не се боят от думата "либерално“. 

"Който ни приема като такива, ще се отнесе доброжелателно и обратното - този, който смята, че не сме подходящи за неговата собствена партия, програма и стилистика, няма да ни обърне внимание", посочи той.

Цоня СЪБЧЕВА