"Разбирате ли какъв дисонанс се получава в момента – В САЩ въведоха от преди няколко месеца Закон за намаляване на инфлацията, за да привлекат високотехнологични компании.  ЕС се готви да намери отговор, за да не изтекат всички инвестиции към САЩ. В този момент нашият финансов министър съобщава, че ще взима данък със задна дата. Това ще отблъсне всякакви инвестиции. Вместо да вървим в посока на развитие, ще вървим в посока на свиване". Това заяви председателят на Комитета по енергетика към КРИБ Константин Стаменов в NOVA NEWS.

Повод за думите му е информацията от финансовия министър Росица Вълкова за въвеждане на еднократна солидарна вноска за второто полугодие на 2023 г. – т.нар. "Данък печалба". Освен това се предвижда и 100% дивидент от всички публични предприятия след приспадане на счетоводна загуба и увеличение на ТОЛ такси.

Големи компании вече заявиха, че ще пренесат бизнеса си в САЩ, обясни Стаменов. "Аз съм убеден, че с тази мярка няма да решат бюджетните си разходи. България не може да върви срещу течението. Как може в Европа да мислят как да стимулират инвестициите, ние казваме – "ще вземем свръхпечалбите". Ако някъде има свръхпечалби, нека ги вземат", каза представителят на КРИБ.

Той е убеден, че с подобно решение сивата икономика ще се увеличи, а големи фирми ще се изнесат от България. "Вижте колко от големите предприятия са чисто български", призова представителят на работодателите.

Той разказа, че са предложили диференциация за компенсациите по време на коронавируса, но това не е било прието. Компенсациите не дойдоха от бюджета, те са от свръхпечалбите на електропроизводителите. "Имаше ефект – износът за България м.г. имаше 35%. Ако нямаше тези компенсации, щяхме да сме в обратната хипотеза, не сега да търсим допълнително персонал", обясни представителят на КРИБ.