Eврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон и министърът на вътрешните работи на Румъния Мариан-Кътълин Предою са в България по покана на Калин Стоянов, предаде репортер на "Фокус".

В рамките на работното посещение българският вътрешен министър Стоянов и румънският му колега подписаха двустранен Протокол за изменение на Споразумението между правителствата на България и Румъния за трансгранично полицейско сътрудничество по наказателни производства.

На тристранната среща във вътрешното ни ведомство и министър Стоянов, и министър Предою изразиха увереност, че до края на 2024г ще разширят присъединяването на България и Румъния към Шенген и по сухопътни граници

"Министър Стоянов е добър министър и се радвам, че ще продължим да работим заедно", каза Предою.

"Много се радвам, че съм отново в красивата София, за да празнуваме влизането на България в Румъния в Шенген, но още не сме съвсем доволни. За мен и за Европейската комисия е изключително важно България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенгенското пространство и то, докато аз съм еврокомисар", изрази увереност Илва Йохансон.

"Преди само два дни направихме препоръки двете страни да бъде определена конкретна дата за пълноправно в Шенгенското пространство до края на годината. Това трябва да бъде обсъдено на Европейския съвет през месец юни. Имаме добра охрана на външните граници на ЕС, добра колаборация между полицейските служби и благодарение на общите усилия се случи", продължи еврокомисарят.

Припомняме, че преди само два дни направихме препоръки двете страни да бъде определена конкретна дата за пълноправно в Шенгенското пространство до края на годината. Това трябва да бъде обсъдено на Европейския съвет през месец юни.