Пловдив е на трето място в страната според резултатите от държавните зрелостни изпити по български език - средният успех е 52,40. Това ни нарежда на трето място, което се запазва от миналата година, заяви Антоанета Пакова, началникът на РУО - Пловдив.

На национално ниво резултатът е 3,95 по шестобалната система, предава "Фокус". Тази година зрелостниците са с около 300 повече от миналата година и затова резултатът е малко по-нисък.

По втория ДЗИ - профилирана подготовка резултатът 62,03 за Пловдив, като за страната е 62,11. 4,42 е средна оценка по шестобалната система. МОН не е предоставило информация по отношение на скалата в регионален аспект 

Средният успех по предмети - по английски е ниво  В1.1 или 87.20,  за страната 88,75, руски език е ниво В2.

С близо 2500 повече са и зрелостниците положили втория задължителен изпит по профилиращ предмет.

Философия и английски език са избрали съответно 80,3% и 69% от изучаващите тези предмети като профилиращи, а информатика и химия и опазване на околната среда – само 4,2% и 1,8%.

Усредненият резултат от този изпит е 62,11 (съизмерим и малко по-висок от този в предходната година). Той отговаря на оценка добър 4,48. По-високият успех на втория изпит е очакван, като се има предвид, че на първата матура се явяват всички завършили XII клас, а втората е по избор по профилиращ предмет и на нея отиват по-малко на брой и по-мотивирани зрелостници, смятат експертите.