Спекулациите с различни дати за влизане на Българя в еврозоната води до евроскептицизъм, ерозираща доверието на българския гражданин към Европа, европейските институции и перспектива. Тази позиция от името на коалиция "Левицата!“ заяви председателят на АБВ Румен Петков пред медиите в Пловдив. Той подчерта, че България трябва да влезе в еврозоната само тогава, когато е готова, със стабилизирана икономика, а всичко друго е вредно, съобщиха от пресцентъра на АБВ.

Сред основните приоритети коалиция "Левицата!“ е установяване на мир и мирни преговори между Русия и Украйна – действия и процеси, за които България да предприеме незабавни стъпки и действия пред ЕС, НАТО и ООН. България да бъде флагманът на действията за мир, настоя Петков. Всички, които прокламират войната, военната подкрепа, предоставянето на оръжие, подкрепят избиването на хора, добави той.

Гарантиране на енергийната сигурност, отчитайки социалните й параметри, е сред първостепенните приоритети и това е сред отликите на "Левицата!“, посочи Румен Петков и подчерта отново, че договорите, които подписа АЕЦ "Козлодуй“ за доставка на ядрено гориво са много грубо посегателство върху бъдещето на ядрената енергетика в България.

В контекста на необходимостта от съдебна реформа, Петков подчерта, че без експертен дебат и конституционни промени, реформата няма как да се случи.

Румен Петков коментира също и обявената инициатива за набиране на доброволци за наблюдатели в СИК. Той настоя ДАНС да проследи изключително внимателно този процес, защото това може да се окаже скрита форма за купуване на гласове.