На 4 октомври - Световния ден за защита на животните, ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава за глобална законодателна промяна и за признаване на взаимовръзката между хуманното отношение към животните, хората и околната среда. 

Световният ден за защита на животните празнува своя 97-ми рожден ден под надслов: "Споделена планета на хората и животните“. По случая предстои да се проведат събития в целия свят с фокус над ролята, която животните играят в нашия живот, култура и околна среда. 

В света живеят около 130 милиарда бозайници, 50 милиарда птици, над 470 милиона домашни любимци и са известни 34 700 вида риби. Всички те, живеят на една и съща планета с хората. Животните са основна част от поддържането на добра екосистема и са от съществено значение за нашия начин на живот.  

Още от създаването си през 1988 г. международната организация за защита на животните - ЧЕТИРИ ЛАПИ, разглежда и се бори за повече гласност по темата за директната взаимовръзка между здравето на хората, животните и планетата. 

Днес, през 2022 г., след тридесет и четири години усърдна работа от страна на ЧЕТИРИ ЛАПИ, правителствата по целия свят и нагласите на обществото по този въпрос, започват бавно да се променят, особено след пандемията COVID-19. Научни изследвания показват, че 75% от инфекциозните заболявания са зоонозни, което означава, че са от животински произход. Според проучвания на водещи учени има "убедителни доказателства", че пазарът за морски дарове и диви животни в Ухан Хуанан е бил в епицентъра на епидемията COVID-19.  

Директорът на ЧЕТИРИ ЛАПИ, Йозеф Пфабиган, споделя: "Никога досега широката общественост не е била по-информирана и заинтересована за взаимовръзката и взаимозависимостта между околната среда, хората и животните. Никое друго поколение не е било по-открито да вземе отношение по необходимостта от справяне с климатичната криза и хуманното отношение към животните. Животът на всички ни се промени за един миг с последиците от разпространението на COVID-19. Сега повече от всякога трябва да осъзнаем връзката с хуманното отношение към животните и да действаме, като поставим тази тема в центъра на световната здравна политика. Нуждаем се от промяна и от единен “One Health" подход. Необходими са фундаментални промени в моделите ни на производство и потребление . Ако не вземем мерки, рискуваме появата и на други пандемии да стане реалност. “ 

Д-р Мартина Стефани, директор в отдел Селскостопанските животни и хранене в ЧЕТИРИ ЛАПИ, засяга темата за другата голяма надвиснала заплаха за хуманното отношение към животните: "Климатичната криза е другото голямо глобално предизвикателство, пред което сме изправени в момента. Всяка година морското равнище се покачва, природните бедствия се увеличават, реките пресъхват, а летата стават все по-горещи. Дивите животински видове измират с невиждани високи темпове за всички времена.

Един от най-големите причинители на тези проблеми е мащабното промишлено животновъдство. Тези широкомащабни системи отделят високи нива на парникови газове. Животновъдството е не само един от най-големите причинители на климатичната криза, но и селскостопанският сектор е един от най-застрашените от последиците от повишаването на глобалните температури, които оказват отрицателно въздействие върху здравето и благосъстоянието на животните, а природните бедствия се увеличават.  

Хората представляват 0,01% от целия живот на Земята, но ние контролираме съдбата на останалите 99,1%. Техният дом е и наш дом, имаме общо съществуване и обща среда. Ако не успеем да се справим с проблемите, пред които сме изправени сега, рискуваме катастрофални последици в съвсем близко бъдеще. Справянето с този проблем не трябва да бъде въпрос на политика, а на воля и задължение."  допълва тя. 

Предистория: 

One Health 

Определението на Световната здравна организация за "One Health", разработено от One Health High-Level Expert Panel, гласи: “Това е интегриран, обединяващ подход, който има за цел устойчиво да балансира и оптимизира здравето на хората, животните и екосистемите. От него става ясно, че здравето на хората, домашните и дивите животни, растенията и околна среда, включително и екосистемите, са тясно свързани и взаимно зависими." 

ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава за: Прекратяването на отглеждане на животни във ферми 

Фондацията препоръчва да се намали броят на животни, които се отглеждат във ферми, особено в глобалния Север, където нивата на потребление са над препоръчаните от Световната здравна организация.  

Отглеждането на по-малък брой животни, може да подобри хуманното отношение към животните, тъй като това ще намали гъстотата на отглеждане и ще даде възможност за развитие на естествено поведение при животните. Подпомага и прехода към устойчиво земеделие на открито, както и за поддържането на постоянни пасища, които спомагат за съхраняването на въглерода, а не за освобождаването му. 

Нужно е правителствата да определят национални цели за устойчиво производство и потребление в съответствие с опазването на планетата. Вредните субсидии, които поддържат фабричното земеделие трябва да се намалят и да развиват земеделските системи, които дават приоритет на защитата на животните и околната среда пред производителността.  

Намаляване на глобалната консумация на месо  

Обогатявайки хранителния си режим с повече растителни продукти и с по-малко месни, можем да спестим ненужното страдание на животните. На пазара вече има много нови алтернативи, с които можем да го направим. По този начин защитаваме климата, спомагаме за по-доброто изхранване на нарастващото население и опазваме ценните природни ресурси.  ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава за намаляване на консумацията и производството на животински протеини с 50% до 2040 г. и насърчава да се следва подхода 3R. Той включва намаляване на консумацията на животински продукти, по-щадящо животните производство и хранителен режим с повече растителни алтернативи. 

Правителствата могат да подкрепят тази промяна, като премахнат техническите и финансовите бариери пред предприятията и потребителите за продуктите на растителна основа и ги направят задължителна част от всички политики за обществени поръчки. 

ЧЕТИРИ ЛАПИ:

ЧЕТИРИ ЛАПИ е международна организация за защита на животните, която помага на изложени на прякото човешко влияние животни, разкрива случаи на насилие, спасява животни в нужда и ги защитава. Основана през 1988 г. във Виена от Хелмут Дунглер и приятели, организацията се бори за свят, в който хората се отнасят към животните с уважение, съчувствие и разбиране. Кампаниите и проектите на ЧЕТИРИ ЛАПИ са насочени към животни компаньони, в това число бездомни кучета и котки, към селскостопански и към диви животни, като мечки, големи котки и орангутани, които се отглеждат при неподходящи условия, както и в зони на бедствия и конфликти. С представителства в Австралия, Австрия, Белгия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Косово, Нидерландия, САЩ, Тайланд, Украйна, Франция, Швейцария и Южна Африка, както и спасителни центрове в единадесет страни, ЧЕТИРИ ЛАПИ осигурява неотложна помощ и дългосрочни решения. www.four-paws.bg.