С почти 30% да бъдат вдигнати заплатите на военнослужещите, предлагат всички групи в Народното събрание.

За законодателните промени съобщи председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев на брифинг в парламента. На него думата взе и министърът на отбраната Атанас Запрянов, който благодари на депутатите и изрази надежда, че повишението на доходите ще остави военнослужещите в българската армия. 

"Всички парламентарни групи, без изключение, внасяме проект за изменение на Закона за отбраната и въоръжените сили, с който заплатите на военнослужещите се изравняват със средната работна заплата, т.е. близо 30% увеличение. Липсата на адекватни възнажграждения са от основните причини за напускане на въоръжените сили от военнослужещите. Ако искаме да имаме съвременна армия, това не е само да закупуваме ново въоръжение, то е инвестиции в хората в отбраната. Това е един изключителен приоритет. Предложението е подписано от всички парламентарни групи, защото Българската армия няма партиен цвят, а само три цвята - бяло, делено червено. Надявам се преди 6 май законодателните промени да влязат в сила и президентът да ги обнародва. Надяваме се да получим подкрепа и от президента с бърз указ", заяви Христо Гаджев.

Като извънредна точка от дневния ред на Народното събрание депутатите гледаха на решение за определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса за въоръжените сили. Заради класифицирана информация точката се разглежда в закрито заседание.

"Българската армия е национална институция и единодушието на нашия парламент показва, че Народното събрание показва необходимото разбиране. Недоокоплектоването влияе на боеспособността на нашите сили. Не е допустимо да има формирования без нито един офицер, има оттегляне от офицерската професия", каза служебния министър на отбраната Атанас Запрянов.

"Това, което се случи в последната година особено ме тревожи. В националния военен университет, вместо 380 курсанти, едвам събрахме 80 курсанти. С това решение тази негативна тенденцията ще бъде пречупена", убеден е министърът.

Аз също искам да блрагодаря на всички народни представители и на председателя на Кмосията по отбрана. За мен това решение е пример за държавнически и националноотговорно мислене", подчерта от своя страна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов 

Променените възнаграждения трябва да влязат в сила от 1 януари 2025 г. с Бюджета за 2025 година.