Всички линейки на територията на страната ще включват звуков и светлинен сигнал от днес до 13 ноември, всеки ден, в 12 часа на обяд в знак на протест. Това ще трае около 3 минути, през което време медиците от Спешна помощ ще напомнят на обществото за проблемите си, които все още не са решени.

Този призив е изпратен до всички спешни центрове на територията на страната ни, съобщи за Агенция "Фокус" д-р Иван Стойнов, началник на Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив.

Идеята е да се заостри вниманието на народните представители, които трябва да актуализират Бюджет 2023.

По този начин спешните медици спазват законовите ограничения за стачни действия, но искат все пак да се знае, че очакват конкретни решения, касаещи техния труд. Те продължават да настояват за достойно заплащане, заплащане на извънредния труд и подобряване условията на труд.

"Исканията за заплащане са резонни", коментира д-р Стойнов.  "Имаше едно увеличение на заплатите,  но то така беше заложено, че увеличиха заплатите само на част от персонала – само на сестри и санитари, а на останалите беше символично. Извънредният труд при нас се заплаща ежемесечно, както е  по закон. Нашата работа е с намалено работно време и увеличена отпуска. Има и искане за друга категория на труд.

Проблемът с недостигът на медицинския персонал - лекари, медицински сестри и фелдшери, обаче е много сериозен", добави д-р Иван Стойнов.