В безизходица сте, трябва ви потребителски или ипотечен кредит, а не знаете към коя банка да се обърнете, дали отговаряте на условията, как да разберете лихвата добра ли е или не, какви допълнителни такси трябва да платите, защо са задължителните застраховки и т.н?

Това не е проблем само на повечето българи, а в целия свят, когато хората имат нужда от пари и трябва да теглят кредит се нуждаят от синтезирана информация и помощ за да направят най-добрия избор и да не рискуват да навредят на  личните си финанси. Преди повече от 5 години в европейския парламент изготвиха и приеха евродирективата за ипотечните кредити, която регулира и работата на кредитните консултанти в целия Европейски съюз. 

"Днес и в България хората, които имат нужда от кредит, било то за покупка на жилище, семеен автомобил, за ремонт на дома или обединение на съществуващи задължения могат да се обърнат към лицензиран кредитен консултант и да получат най-добрите оферти за нужния им кредит, които отговарят на финансовите им възможности и няма да ги поставят в риск. Освен най-добрите оферти кредитния консултант ще им помогне да попълнят всички документи за кандидатстване за кредита в избраната банка и ще им съдейства до пълното одобрение на кредита. Всичко това е напълно безплатно за клиентите и те не длъжност никакви допълнителни такси или комисионни".

Специално за "Фокус" тези съвети даде Тихомир Тошев един от най-вещите кредитни консултанти в България.

Фирмите занимаващи се с кредитно консултиране в България са вече над 100 и може да се видят в регистъра на лицензираните кредитни консултанти в БНБ.

Добре е да изберете доказан и надежден кредитен консултант, който работи с всички големи банки в България – това ще гарантира, че наистина ще получите най-добрите условия по искания от вас кредит и ще плащате най-ниската лихва и най-ниския годишен процент на разходите по кредита, които е основен измерител на общото оскъпяване по всеки кредит.

За миналата година почти половината от изтеглените ипотечни кредити в България са станали с помощта на независим кредитен консултант и услугата става все по-търсена и желана от потребителите, защото им спестява много време, нерви и пари. Законът за кредитите за недвижими имоти на потребителите регулира и работата на кредитните консултанти в България и гарантира същото качество на услугата, която бихте получили и във всяка друга държава от Европейския съюз.