Тези дни четох изявление на Бил Гейтс, в което предупреждава, че следващата глобална опасност за човечеството ще бъдат биотерористичните атаки. Именно антраксът е едно от оръжията за биотероризъм. То се разработва още от началото на миналия век. Използването на инфекцията като биооръжие е много опасно. Това заяви проф. Георги Попов – д.м.-Началник Клиника по инфекциозни болести в УМБАЛ "Софиямед" в сутрешния блок "Добро утро, България" на "Фокус“.

"Антраксът и всички негови форми са е особено опасна инфекция и в голяма част от случаите водят до летален изход", допълни проф. Попов. 

По думите му най-често срещаната е кожната форма на заболяването, която се проявява след контакт със заразени живи или трупни животни.

Проф. Попов изброи няколко форми на антракс като гастроинтестинален (б.р.: стомашно-чревен), който заразява хората след консумация на заразено животинско месо, най-често от овце, кози и говеда.

"Инфекцията попада в стомашно-чревния тракт и предизвиква много тежка кървава диария", допълни той. Специалистът поясни, че всички форми са характерни с хеморагично възпаление.

"Инхалаторният антракс се развива при вдишване на антарксни спори. Именно тази форма е най-опасна за биотероризъм. Всички тези форми могат до доведат до следващата фаза, която е най-крайна", обясни още той.

В някои случаи инфекцията може да започне с тази фаза, когато имунитетът на организма е отслабен и проникването на антраксните спори през кожата или респираторните пътища води до скоропостижен сепсис.

Относно установения случай на антракс в област Добрич, където двама човека са консумирали заразено месо, проф. Попов каза, че мъжът е имал ранички на ръката и затова е развил кожна форма на заболяването.

Според него развитието на заболяването зависи от количеството на приетите антраксни спори, така и от индивидуалната защита на организма.

Специалистът по инфекциозни болести припомни, че антраксът е бил изключително разпространен в България. Той сподели, че неговият дядо е починал от същото заболяване. По думите му то продължава да има ензоотичен характер, но под добър ветеринарен контрол.