При първото си завръщане в България, месеци след кошмарния инцидент със сръбски автобус с деца, който се обърна на автомагистрала "Тракия“, д-р Христо Стефанов беше отличен за светкавичните си и адекватни действия. съобщиха от пресцентъра на Българския лекарски съюз.

По ирония на съдбата на 14.08.2022 г. д-р Стефанов шофира след автобуса и е пряк свидетел на инцидента. Самоотвержено, без колебание, хладнокръвно, без показност и изключително професионално, д-р Стефанов пръв помага на пострадалите. Със съдействието на друг свой колега - д-р Антон Елкин, който също се включва да помага, правят най-важното т.нар. триаж, докато пристигнат спешните екипи.

На 19 октомври - Деня на българския лекар БЛС отличи "За висок професионализъм и доблест“ двамата млади колеги, но д-р Стефанов не успя да присъства лично на тържествената церемония и получи наградата си при завръщането си в България за Коледните празници.

"Вашият пример ни подейства въодушевяващо. Изключително професионални действия, в точния момент. Вие са добрият пример, който трябва да бъде забелязван, поощряван и оценен“. С тези думи д-р Иван Маджаров-председател на БЛС се обърна към младия лекар. В присъствието на главния секретар на Съсловната организация д-р Валентин Пеев беше връчена специално изработена статуетка и грамота. Д-р Христо Стефанов благодари за жеста на внимание и сподели, че в Норвегия, където работи вече 10 години, обслужва ежедневно спешни пациенти. Инцидентът на АМ "Тракия“ обаче е нещо, което няма да забрави. Спасителят от АМ "Тракия“ благодари и на многото хора, които също не са останали безучастни и са съдействали на пострадалите.