Партия "Спаси София" ще бъде учредена днес. Това стана ясно от лидерът на формацията Борис Бонев, като заяви, че първото явяване на избори на формацията ще бъде на местния вот тази година.

Вече текат преговори с "Продължаваме промяната" и "Демократична България" в търсене на широк фронт срещу ГЕРБ. От "Спаси София" са поставили условие за сътрудничество с двете формации да не сътрудничат с ГЕРБ на национално ниво.

"Важно е никой да не си помисля от потенциалните ни партньори за колаборация с ГЕРБ на национално ниво. За нас това е условие, което, ако не се изпълни, ние няма да влизаме в подобен род разговори, за да не изпаднем в ситуация, в която нуждите от реформи за София падат жертва на политиката на национално ниво. Това вече го гледахме веднъж, когато Реформаторския блок бяха в правителство с ГЕРБ и в София имаше проблеми. Тогава ние говорехме с представители на Реформаторския блок, но те казваха, че не могат да си позволят много да критикуват заради стабилността на правителството" , сподели лидерът.

Бонев подчерта, че ако не се стигне до съгласие с тях, са готови да се явят и самостаятелно, но все пак влагат усилие това да не се случи.

" Важно е да има широк, обединен фронт за София, който не просто да гарантира разгромна победа над ГЕРБ на изборите, но да има необходимото обществено доверие, така че всички онези реформи, някои от които - за съжаление непопулярни, но необходими, да се случат" , коментира още той.

Бонев сподели, че основни цели на бъдещата партия са победа на първи тур на местните избори в София, мнозинство в СОС и да покажат, че София може да бъде управлявана по-различен начин. Освен това лидерът заяви, че е подготвен за кметския пост и има необходимите качества, но не би позволил личността му да е пречка за обединение.

"Влизането във властта не е на всяка цена. Достатъчно ясно казах - няма да допусна моята личност да е пречка за обединение, което е достатъчно ясен сигнал, че не става въпрос за его. На мен властта не ми е самоцел. Да бъда кмет не ми е самоцел. Смятам, че съм подготвен и мога да поема тази отговорност. Смятам, че имам необходимите качества, защото съм се подготвял 14 години и едва ли има някой с толкова опит в работа за София. Но няма да бъде моята личност пречка за това", посочи той.

"Спаси София" ще бъде позиционирана в политическия център, като засега се  съсредоточава върху развитието на регионално ниво-столицата. Като все пак би подкрепила подобни граждански движения в други градове като по-натам може да се стигне и до явяване на национални избори, коментира Бонев.

Той допълни, че в ръководството на партията има изключителни експерти, без партийно минало. Решенията в организацията няма да се взимат еднолично, а след обсъждане от ръководните ѝ органи, съобщи още Бонев пред БНТ.