За да получи компенсация или обезщетение за отменен полет, потребителят трябва да бъде проактивен. Това означава, че трябва сам да си го потърси, то не е гарантирано. Това каза директорът на Европейския потребителски център Соня Спасова в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Ако отидем на летището и се окаже, че полетът ни е отменен за следващ ден, имаме някои основни права: да ни бъдат върнати парите, да ни предложат възможно най-бързо премаршрутиране, т.е. друг полет със същата авиокомпания или с неин партньор, или да ни предложат да пътуваме след известно време до същата дестинация. "В случай че изберем премаршрутиране с друг полет, във времето за изчакване авиокомпанията е длъжна да ни осигури грижи. Те се изразяват в това да ни бъдат предоставени храна и напитки, ако се наложи – настаняване в хотел, транспорт от летището до хотела и обратно и евентуално две безплатни телефонни обаждания. Ако компанията не може да осигури това или няма представител, можем сами да си осигурим хотела и храната, като запазим касовите бележки и в последствие претендираме за възстановяване на сумата от страна на компанията“, обясни Соня Спасова.

Ако полетът е отменен в последния момент, имаме право и на финансова компенсация, ако причината за отмяната на полета е под контрола на авиокомпанията. "Ако например има снеговалеж през зимата, буря през лятото или стачка на летището, което е извън контрола на авиокомпанията, тогава тя не е задължена да ни плати компенсация“, поясни директорът на Европейския потребителски център.

Тези права на пътуващия са гарантирани, когато полетът излита от страна членка на Европейския съюз и когато се изпълнява от авиокомпания, регистрирана в страна от Европейския съюз, независимо откъде излита, уточни Соня Спасова.

За да получи компенсация, потребителят трябва да подаде оплакване на сайта на авиокомпанията. "Обикновено става дума за формуляр, който се попълва изключително лесно и бързо. След като се изчака няколко седмици и няма отговор, може да се обърне към нас. Нашата помощ е безплатна. Ние ще се свържем със съответната авиокомпания и ще поискаме компенсация. Обезщетението за причинени неудобства, закъснение или отменен полет зависи от дължината на маршрута. Ако става въпрос за най-масовите полети в Европейския съюз или в Европа – до 1500 км, компенсацията е от 250 евро. Ако става въпрос за по-дълго разстояния – между 1500 и 3500 км, става въпрос за 400 евро компенсация“, обясни Спасова.

В случай на изгубен или повреден багаж, още на летището трябва да бъде попълнен протокол. "Можем да намерим този протокол на гише "Загубен багаж“. Там се описва какво представлява нашият куфар, цветът му, кога сме го закупили. Нашата практика показва, че в рамките на деня или на следващия ден багажът пристига. За времето на изчакване имаме правото да си закупим стоки от първа необходимост – козметика и бельо, и с касовата бележка след това претендираме авиокомпанията да ни възстанови разходите. Ако не пристигне същия ден, в рамките на няколко дни трябва да попълним нов формуляр на сайта на авиокомпанията. Това трябва да стане максимум до седмия ден от кацането на съответното летище. Ако куфарът не бъде намерен до 21-вия ден, трябва да поискаме компенсация от авиокомпанията за загубения ни багаж. Според Монреалската конвенция имаме право на до 1600 евро, като тази максимална сума се изплаща рядко. Ако не можем да се справим сами, Европейският потребителски център е насреща“, заяви Соня Спасова.