Няма по-болестотворен симптом за медийното здраве от страха. Това каза Соня Момчилова, председател на Съвета за електронни медии, в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ по повод резултатите от конференцията на медийните регулатори от Балканския регион, която СЕМ организира.

Според нея има проблеми, които са не само на Балканите, а са общовалидни за цяла Европа. 

Момчилова заяви, че постепенно са постигнали до убеждението, че такъв тип срещи са уместни и необходими и трябва да се провеждат по-често. По думите й предизвикателствата, които са поставени пред медийните регулатори са несравними с близкото и по-далечно минало. Тя изрази радост, че България е инициатор на първата такава среща.

"Поканихме страни с водещи и добри практики, които могат да споделят алгоритъма си на работа. Срещата беше изключително приятна и много резултатна", обясни Момчилова.

Сред предизвикателствата, които са били обсъдени, са въвеждането на изкуствен интелект в регулацията, създаване на програми и стратегии за медийни грамотност, както и регулирането на рекламите за хазарт.

"Ние сме най-бедният и недостатъчно финансиран регулатор, но най-дейният и най-прозрачно работещ“, посочи председателят на СЕМ. Момчилова допълни, че представителите на другите държави ще използват много от нашия опит.

Тя изрази опасения от рисковете относно въвеждането на изкуствен интелект при едно недообмислено и недобре планирано въвеждане в регулацията. "Няма по-важна свобода от изразяване на мнение. В момента, в който сме готови да жертваме отвоювани с толкова жертви свободи, а да бъдем политкоректни и да бъдем прецизно регулиращи, рискуваме да зададем цензура, а обратният път е мъчен и ще платим висока цена“, посочи Момчилова.

Относно цензурата в медийната среда председателят на СЕМ изрази надежда за момента, в който в Съветът за електронни медии ще получава информация от журналисти върху, които е упражнен политически натиск. Тя бе категорична, че по-болестотворен симптом за медийното здраве от страха няма. "Това е заявен страх при самонаблюдение при журналистите“, допълни Момчилова. 

По темата за избирането на нов генерален директор на БНТ, Момчилова обясни, че са обсъждани промени в процедурата и се оказва, че Законът за радиото и телевизиите има несъвършенства, които няма как да бъдат компенсирани, защото е възможна опцията, когато няма мнозинство да не може да бъде избран нов директор. Според нея има нужда от нов закон, който да е съобразен с условията в модерната медийна среда или от обновление на сегашния.

Цоня СЪБЧЕВА