Наградата на името на Максим Минчев е начин да разкажем какво означава журналистиката в туризма. Целта на наградата е да популяризира честната, правдива журналистика на международния език. Това каза доц. д-р Соня Алексиева – PR експерт по туризъм, съучредител и член на УС на Асоциацията за реклама и комуникации в туризма, член на УС на Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. Тя е учредител на награда на името на Максим Минчев (1953-2020) – дългогодишен генерален директор на БТА, автор на 13 книги и безброй пътеписи, инициирал годишните срещи на българските медии по света. Призът ще се връчва всяка година на 5 юни – рождения ден на Максим Минчев, от Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма, чийто президент бе той в продължение на повече от 15 години.

"Максим Минчев бе пътешественик по душа, изключително активен, много харизматичен, с невероятно чувство за хумор. Той е обиколил над 140 страни. Неговите книги са удоволствие за хората, които четат и които искат да пътуват чрез неговите пътеписи“, разказа доц. Соня Алексиева.

Първият носител на наградата е Магдалена Гигова. "Тя наистина я заслужава. Тя е не само професионален журналист с огромен стаж, преподавател, собственик на сайт за пътешествия и култура, водещ по БНР, председател на журито на Международния младежки медиен фестивал "Арлекин“, PR на българското участие на Биеналето на изкуствата във Венеция. Тя също е автор и съавтор на 13 книги, посветени на туризма и пътешествията по света, член на СБЖ, на Международната федерация на журналистите и писателите по туризма, на Международната гилдия на пътуващите писатели“, изброи доц. Алексиева.

На церемонията по връчването на наградата е представена посмъртно издадената последна книга на Максим Минчев "По пътищата на Африка“. "Представиха я колегите и приятелите му Атлантическия клуб. Соломон Паси, Георги Милков, Кирил Вълчев, Нейко Генчев представиха не само книгата, а как в тези 328 страници човекът, който уж не е сред нас, продължава да ни разказва, да ни разсмива, да ни доказва, че пътешествията ни дават не само нови дестинации, нови приятелства, но и възможността да открием и самите себе си на фона на поредното пътуване“, допълни Соня Алексиева.

Членове на Българската асоциация на журналистите и писателите по туризъм са над 60 души – водещи журналисти, писатели, блогъри, фотожурналисти. "Всичко това дължим на ентусиазма на Максим Минчев. АБУЖЕТ е не само една от първите, но и от най-активните асоциации в Международната федерация на журналистите и писателите по туризма“, допълни тя.