"В края на краищата, би трябвало да стигнат до консенсус, но го правят по трудния начин, който става и все по-труден. И няма как нещата да се получат лесно, ако ги правиш по трудния начин." Това заяви за "Фокус" Соломон Паси относно възможността за съставяне на редовно правителство и ще могат ли партиите да направят нужните компромиси. 

Основателят и президент на Атлантическия клуб в България присъства като организатор на Форума "ЕС се среща с Балканите“, който се проведе в София и събра на едно място високопоставени представители на Европейския съюз, настоящи и бивши министри от региона, дипломати и анализатори. 

Относно събитието Паси заяви, че е посветено на 50-та годишнина от политиката на разширяване на ЕС и обясни: "Ние като държава цели 17 от тези 50 години сме се грижили и сме се борили за това разширение, а именно за разширението с България. Започнахме през 1990 година във Великото народно събрание и приключихме процеса през 2005-та година с подписването и 2007 г. с присъединяването към ЕС. Разбира се, присъединяването към ЕС минава категорично през присъединяването към НАТО, така беше с много държави, така беше и с България."

По думите му и сега страната ни продължава да дава своя принос за разширението на ЕС, защото това е процес, който не може да спре и добави, че това е разширяване на благосъстоянието, разширяване на демокрацията по географски обхват.

Като ключов момент, той отбеляза двете световни войни и как хората в Европа, нашите предшественици, са се опитвали много-много да положат различни усилия, за да се спре войната, но не са успели. "Защо не са успели? Ами защото е имало едно липсващо звено в това усилие и това липсващо звено се нарича Съединени американски щати. Едва когато Рузвелт и Чърчил подписват Атлантическата харта през 1941 г., те дават визията за новия световен ред, създаването на ООН, деверсификацията на Германия, нюрнбергските процеси срещу Хитлер. И така се стига до това, че Маршал плана в последствие обогати Европа, възстанови Европа и даде шанс да създадем Европейския съюз, а преди това и НАТО. Това, от което днес имаме остра необходимост, това е следващият такъв трансконтинентален скок, какъвто беше направен със създаването на НАТО."

Според Соломон Паси този трансконтинентален скок е мост между Европа и Индия, защото процесите в света вече се влияят много по-малко от микроусилия. "Ние, тук на Балканите можем да вземем микрорешения по микропроблеми, но големите проблеми са макропроблеми. Войната в Украйна не е въпрос, който можем да решим ние, тук на Балканите, за това ни трябва световно, глобално решение и точно заради това, защото към това, разбира се, се добавя ролята на Китай в света. И точно за това, на нас ни е жизнено необходима връзка между нас, Запада и азиатските демокрации с които на първо, и най-важно място, бих подчертал Индия", посочи той. 

Бившият външен министър уточни, че Индия е държава израсла и създадена при други обстоятелства, в друга култура, в култура на необвързаните, на които тя е основател от преди десетилетия. "Много, много, много трябва да се работи за необходимото задълбочаване на връзките между НАТО и Индия и общо казано Запада и Индия", заключи той.