Бившият външен министър и основател на Атлантическия клуб в България Соломон Паси е поканен от ГЕРБ да участва в преговорите за съставяне на евро-атлантическо мнозинство в Парламента. За това се похвали самият той в профила си във една от социалните мрежи.

Ето какво написа Паси:

"Днес най-голямата парламентарна партия ме покани в контактна група, ръководена от президента Росен Плевнелиев, за да съдействаме в преговори за съставяне на евро-атлантическо мнозинство и правителство в новия Парламент.

Като ясно осъзнавам колко огромен и предизвикателен дълг е подобна функция, заявявам пред обществото и участниците в процеса, че бих им съдействал добросъвестно, безкористно и на ползу роду, доколкото моите сили и тяхната воля позволяват това.

Ако не успея в това общо дело, бих съдействал на всеки, който би го продължил."

Любопитни моменти от автобиографията му:

През 1991 – 2001 г. Паси основава и председателства Атлантическия клуб в България, първата проатлантическа неправителствена организация, основавана в държава, нечленуваща в НАТО.

Соломон Паси е министър на външните работи в правителството на Симеон Сакскобургготски от 2001 до 2005.

През 2004 Паси председателства ОССЕ в качеството си на външен министър на страна, председателстваща на ротационен принцип организацията.


На 8 юни 2007 подписва споразумение с македонския премиер Никола Груевски срещу символична заплата от 1 евро да бъде специален съветник на македонското правителство за интеграцията на страната в НАТО.

Заради активната си евроатлантическа дейност той е носител на редица правителствени награди на Испания, Италия, Белгия, Португалия.