Между 1990 и 2007 година България изстрада своя принос към политиките на разширяване, съобщи по време на форума  "ЕС се среща с Балканите“ Соломон Паси, предаде репортер на "Фокус"

"Влезнахме в едни 17-годишни преговори, които слава на Бога завършиха успешно. От 24 февруари 2022 година насам, ако не всеки ден, то всяка седмица ми задават въпроса кога ще свърши войната в Украйна. 

Въпросът днес е коя е новата атлантическа харта, която ще ни помогне да излезем от тази ситуация. Ние, на Балканите, няма да намерим разрешение на украинската война. Все повече се говори каква ще бъде ужасяващата роля на Китай. Има една много специална дестинация. Ще спомена един от участниците в днешната конференция, това е Индия. Това, което за нас е изключително важно, е бъдещият съюз между Запада и Индия. Това е нашият ключов, липсващ партньор в бъдещата ни работа за мира по света. Нашите проблеми, които днес коментираме тук на Балканите, не представляват нищо в сравнения с голямата опасност, която Русия и Китай готвят за всички нас", добави Паси.