Парламентарната асамблея на НАТО ще се проведе от 25 май до 27 май в София. У нас ще пристигне и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. 

Пролетната сесия на НАТО ще се проведе в НДК при засилени мерки за сигурност. Сградата ще отвори врати за над 400 парламентаристи от 32 държави членки и 25 страни партньори и организации. 

Във фокуса на разговора ще бъдат сигурността и отбраната. Чрез видеовръзка ще се включи украинският министър на отбраната. За първи път на сесията на НАТО ще участват и парламентаристи от Швеция, след като страната стана пълноправен член на Алианса.

"Днес сигурността в нашия регион е постижима само с практическия и траен принос на НАТО и целенасочения ангажимент на ЕС.“ Това заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов в приветствието си към участниците, предаде NOVA.

Той открои три важни теми в дискусиите по време на сесията на Парламентарната асамблея: подкрепата за Украйна, приоритетите и очакванията за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон и сигурността в Черноморския регион. 

"Тъй като руската агресия към Украйна е пряко предизвикателство за нашата сигурност, ние ще продължим да подкрепяме Украйна в нейните законни действия за противодействие на руската военна инвазия и за възстановяване на териториалната й цялост в рамките на международно признатите й граници“, заяви министърът на отбраната.

Запрянов подчерта, че подкрепата за Украйна, в рамките на нашите възможности, е наш стратегически интерес. "Сега работим върху значителен допълнителен транш военна помощ, като се фокусираме върху реалните нужди на украинските войници за отблъскване на руските агресори. Това е най-добрата инвестиция в нашата обща сигурност“, посочи министърът.