“За БСП образованието е основен приоритет." Това заяви кандидатът за народен представител от листата на “БСП за България" във Велико Търново София Георгиева в предаването “Актуално от деня" по БСТВ.

За свои лични каузи тя определи образованието и развитието на Свищов.

Според нея образованието трябва да бъде обвързано с икономиката. Освен това, освен увеличението на учителските заплати, трябва да се увеличи възнаграждението на докторанти, асистенти, доценти и професори, както и студентските стипендии.

София Георгиева отбеляза, че в своята програма БСП е заложила много предложения, насочени към младите хора. “Младите хора до 26-годишна възраст да не плащат данък върху доходите. Много често студентите работят, за да си помагат, така че това ще ги облекчи значително", заяви тя. Подчерта и, че левицата предлага да се увеличи помощта за майки студентки на 6500 лв., както и въвеждането на еднократна помощ при раждане на първо дете от 500 лв., за второ - 1000 лв. И 1500 лв. за трето дете.

Георгиева коментира, че при срещите си с хората, те отбелязват, че за 7 месеца БСП е свършила много в управлението за тях и оценяват това, но и с тъга споделят наболели проблеми.

“Със сълзи на очите казват, че децата им вече са си заминали и няма да се върнат. Няма как да останем безразлични към това, така че мислим в насока как да задържим младите хора в малките населени места", разказа кандидатът за народен представител.

Георгиева отбеляза, че Свищов е един от най-обезлюдяващите градове. Тя вижда обръщането на тази тенденция в проекта за създаване индустриална зона с висока добавена стойност, популяризирането на висшето учебно заведение в града и укрепването в транспортните връзки и инфраструктурата в региона.

“Хората от малките населени места много често имат само един транспорт към 8 ч. сутринта и след това още един към 9 ч. вечерта. Това означава, че не могат да използват здравните услуги адекватно, тъй като в малките населени места няма аптеки и най-често има само един фелдшер, който да се грижи за хората", коментира Георгиева.

“Гласувайки с номер 28, хората гласуват за социална и сигурна държава, защото ние сме последователни, защото ние сме категорични и защото трябва да променим нашата държава за по-добро", каза в заключение София Георгиева.