Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност мъж за противозаконно подпомагане на чужденци да преминат през страната. Това съобщиха от Софийска районна прокуратура.

На 22.06.2022 г. около 02,15 часа на ул. "Самоковско шосе“ в с. Кокаляне, област София, с цел да набави за себе си имотна облага, обвиняемият М.И. противозаконно подпомогнал 7 чужденци (граждани на Ирак и Сирия) да преминават в страната от гр. Харманли до гр. София в нарушение на закона – чл.19, ал.1, т.1 от Закон за чужденците в Република България. Той ги е превозвал в лек автомобил марка "Опел“. Двама от тях са непълнолетни.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 4 и т. 5, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, за което е предвидено наказание "лишаване от свобода“.

М.И. е реабилитиран, няма адрес в гр. София и не е трудово ангажиран. Предвид възможността да извърши друго престъпление или да се укрие, прокурор е постановил задържането му за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо обвиняемия.