Ситуацията в политика е патова, каквато наблюдавахме в 48-ото Народно събрание, и не е изненада това, което наблюдаваме с избора на председател. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ социологът Евелина Славкова от "Тренд“.

Според нея се наблюдават и някои нови тенденции като едноминутни заседания и съвместни пресконференции на двете най-големи парламентарни формации, въпреки че продължават да са в конфликт помежду си.

"Посланията, които излъчват и в рамките на 49-ото НС, и в рамките на подобно на 48-ото НС, към обществото не са тези, които хората искат да чуят. Хората са твърде уморени и го показват социологическите данни. Хората имат очаквания нещо да се случи. Политиците непрекъснато обясняват колко много важни законопроекти, колко много важни неща трябва да се случат и в един момент тези, които не следят детайлно политическите интриги, не могат да разберат защо сме свидетели на цялата тази ситуация“, коментира социологът и допълни, че не се вижда светлина за намиране на някаква конфигурация. По думите й все още стои въпросът дали няма да отидем на шести избори в рамките на две години.

Тя напомни, че последните три избора не са променили съществено политическата ситуация. "На следващи избори за 50-ото Народно събрание ще видим почти сходни политически конфигурации. Може вторият да стане първи или първият да запази мястото си. Детайли, които няма да спомогнат толкова, че да бъде решен големият въпрос – как да се разберат партиите така, че да има правителство“, анализира Славкова и посочи, че с честото ходене на избори не могат да се решават вжни законодателни въпроси в България. "Не може до безкрай да ходим на избори, за да може една или друга политическа сила да бъде доволна от резултатите“, категорична е тя.

На въпрос за групите, които ГЕРБ и ПП-ДБ ще излъчат, Славкова каза, че подкрепа за определени законопроекти вече беше декларирана и от двете страни. "Това не означава, че по един или друг начин ще има правителство, а това е големият въпрос“, уточни социологът и посочи, че отблокирането на работата на Народното събрание докато се реши въпросът с правителството не е маловажен въпрос.

"Повече от ясно е, че ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се съберат, това би създало по-голяма устойчивост на един кабинет и би предопределил по-дълъг живот. Това обаче не означава, че такава коалиция ще бъде лесна, но смятам, че от двете коалиции има достатъчно разумни хора, които могат да я направят работеща“, заяви Славкова. Вариантът обаче е твърдо отричан от ПП-ДБ и видно желан от ГЕРБ.

По думите й категоричността в отказа на "Продължаваме промяната“ да съставят коалиция с ГЕРБ-СДС е да подтикнат вторите да направят коалиция с ДПС с "някаква неофициална подкрепа на БСП и ИТН“.

Според нея, ако от думите на Бойко Борисов след изборите, че ще разговаря с всички е изглеждало, че такъв вариант е възможен, в момента по-скоро вариантът става все по-малък, но и обединение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не е по-реалистичен.

"Остава един трети вариант и той е отиване на избори, най-вероятно през юли, евентуално септември, но ми се струва трудно от темповете, които президентът налага“, посочи тя.

По думите й, ако сега "Продължаваме промяната“ влезе в управление с ГЕРБ няма да може да го обясни на избирателите си за местните избори и ще понесат щети и очевидно го осъзнават. Друга хипотеза според нея е, че ако се отиде на още едни избори и ГЕРБ състави правителство с ДПС, то избирателите на ПП-ДБ отново ще държат сметка на лидерите в обединението защо не са предотвратили това и пак ще са губещи – защото връщат ГЕРБ във властта, но през парадния вход влиза ДПС във властта“.