Около разговорите за първия мандат ясно ще си проличат разделителните линии. Свидетели сме, че настоящето 49-то Народно събрание, стартира много трудно. Повтарянето на историята от предходното Народно събрание не в полза на никого и вреди на всички. Това каза в предаването "Нюзрум" по Радио "Фокус" социологът Елена Дариева.

По думите ѝ изборът на председател на Народното събрание е толкова труден заради паритета между първите две политически сили, но и заради хипотезата, че ако се сформира мнозинство, което да подкрепи председател на Народното събрание, то това мнозинство може да остане трайно и дори да се транформира в мнозинство за кабинет.

"Това около, което се обединиха големите политически формации, е да се търси съгласие по ключови теми като еврозоната, Шенген, правосъдната реформа и борбата с инфлацията. Тук ключовият въпрос е дали евроатлантическият път има потенциал да се превърне в обща посока и да изиграе ролята на обединяващ фактор за бъдещ кабинет. Натискът да се състави правителство е огромен, но силно ограничаващият фактор за ходовете на политическите сили, се явяват местните избори, които предстоят есента. Лидерите на политическите формации говорят главно на твърдите си електорати", допълни Дариева.

Веселка ИВАНОВА