Социално събитие със състезателен характер "По стъпките на Алеко с приятел" ще се проведе на 1 октомври традиционно в четири категории - "Семейство", "Приятели", "Колеги" и "Съседи" по две трасета - късо (11 км по маршрут с. Владая - х. Панчо Томов - с. Владая) и дълго (27 км по маршрут с. Железница - Черни връх - с. Владая). Това съобщиха от БТС.

Като част от програмата на "По стъпките на Алеко с приятел" на финала на площада в с. Владая организаторите са предвидили безплатна прожекция на специална селекция от актуални заглавия на "Международния фестивал на планинарското кино - Банско филм фест". Посетителите ще могат да се насладят и на музикална програма и томбола с награди. Подсигурен е и безплатен автобусен транспорт от центъра на София до Старт/Финала и обратно.

Регламентът на надпреварата позволява да се запишат отбори от двама до десет състезатели. Те трябва да изберат една от четирите категории и едно от двете трасета. Стартът е масов, а крайното състезателно време на отбора се определя от последния финиширал участник. В случай че един или повече от участниците не успеят да финишират, целият тим отпада от надпреварата. Според правилата право да се включат имат всички лица навършили 18 години, а деца над 7 години се допускат в отбори с родител или настойник и след подписване на необходимата декларация.

По традиция организаторите насърчават и участието на хора в неравностойно положение, имащи физическа възможност да преминат през някое от двете трасета, като могат да се включат напълно безплатно заедно с един техен придружител. Тази година в състезанието ще се включи и специален отбор на деца от Комплекс за социални услуги за деца и семейства (КСУДС) в гр. Роман. Традиционната благотворителна кауза на организаторите също е свързана с тях, като част от средствата от такси за участие ще бъдат предоставени за изграждане на спортна площадка в комплекса.

Състезанието "По стъпките на Алеко с приятел" се организира традиционно от Туристическо дружество "Боерица" в партньорство със Столична община, район Витоша, район Панчарево, Природен парк Витоша и Български туристически съюз.

Състезанието "По стъпките на Алеко с приятел" е посветено на първото туристическо изкачване на Черни връх, направено от Алеко Константинов и Никола Тантилов. През лятото на 1889 година двамата преминават разстоянието от Орлов мост през Панчарево, Железница, Черни Връх до Владая. Тези няколко дни са крайъгълният камък на организираното туристическо движение в България и популяризирането на Витоша като дестинация за отдих.