Политическият инженеринг през последната година и половина вкара България в политическа и морална патология. Само ПП ГЕРБ може да изведе страната от тази ситуация на манипулиране на обществото, на поляризирането му и настройването на едни срещу други. Това беше основният лайтмотив на срещата със социалния антрополог Харалан Александров, политическия психолог проф. Антоанета Христова и писателя Христо Стоянов с представители на МГЕРБ, ГЕРБ - Варна, граждани и симпатизанти, съобщиха от партията. В нея участваха областният координатор и кмет на Варна Иван Портних, депутатите от 47-то НС Бранимир Балачев, Красен Кралев, Славена Точева, общински съветници от групата на ГЕРБ, общински и районни ръководители и кметове.

"В едно от изказванията си вашият лидер Бойко Борисов каза: "Всичко, което направихме досега и планирахме, в последните месеци се срива. Ще платим висока цена да се върнем на правилния път.“ Наистина сме в ситуация, в която всички сме смаяни от социалния регрес! Вместо да се развиваме, ние дадохме рязко назад“, посочи антропологът Харалан Александров.

Той направи анализ на двойния стандарт , който се прилага от политическите опоненти, на примитивните им защитни механизми и основно на патологичната омраза, на която залагат, на несъстоятелните им аргументи и атаката срещу ГЕРБ. Политическият инженеринг "Промяна“ не спира да стреля с думата -куршум "корупция“ и с насочен пистолет да показва вина, без доказателства и доста наивитетно, каза проф.Антоанета Христова. Но резултатите от краткото им управление са видни – разруха, драматичен регрес, несигурност в живота на хората, силна поляризация в обществото.

Докато Нобеловият лауреат Уилям Фокнър е отказал да пропътува 2000 мили за обяд с президента на САЩ, тук хора на културата, науката и изкуството не възразяват министър да им бъде някой като Просто Наско, посочи писателят Христо Стоянов. Според него в България има много интелигетни хора, но няма интелигентстка общност и това е резултат още от 1944 г. и безчинствата на народната власт, с които унищожава елита на нацията.

На срещата бяха коментирани актуалната политическа ситуация в навечерието на предсрочния вот, посланията, прогонозите след 2 октомври и какво следва, ако не се състави редовно правителство, а именно дълго и все по-авторитарно управление на президента.

При управлението на ГЕРБ всеки ден се започваше нов проект, или се откриваше обект, а вече година и половина въпреки харвардските претенции няма отворена нито една европейска програма за общините, посочи кметът на Варна Иван Портних.