"Всички партии във всички парламенти и по всяко време сме единодушни, че най-голям проблем за страната ни е демографската катастрофа. Каквото и да правим в областта на икономиката и регионалното развитие, когато няма хора - няма и смисъл. Трябва да се вземат комплексни мерки, които обхващат здравеопазване, икономика, образование, социални дейности.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на заседание на социалната комисия в парламента, съобщиха от пресцентъра на партията.

"Броят на живородените деца в България за последните 10 години е паднал от 76 хиляди при 2010-та г. до 59 хиляди. Това са близо 17 хиляди. Цитирам от 2010-та, защото искам да го погледнем в един по дълъг период, за да видим, че това е тенденция, която изисква трайна и последователна политика. Това е една от темите, която може да ни събира и обединява като мерки“, изтъкна Нинова и определи като изключително тревожен факта, че между последните две преброявания българите са намалели с 850 хиляди души.

Лидерът на социалистическата партия призова за разумно говорене относно възможните мерки и най-вече за подкрепа на младите. "В редовното правителство ние направихме това, което и сега предлагаме – ръста на минималната заплата да се отрази съответно и на ръста на майчинството. Както увеличихме минималната, така увеличихме и майчинството. Намеци и обвинения, че това е популизъм – не приемаме. Когато сме били в опозиция тази мярка сме я предлагали много последователно, и когато управлявахме показахме, че тя може да се случи. И в най-тежката криза през зимата – не катастрофира държавата. Оставихме 9 млрд. в бюджета, 1.5 млрд. излишък и помогнахме на младите семейства. Родителите, осигурени лица, които получават обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години са по-малко от 30 хиляди, и ще струва 96 млн. на годишна база. Въпросът е има ли политическа воля да го направим“, добави тя относно предложението на БСП за подкрепа на младите семейства.

По думите й винаги могат да се осигурят 96 млн. лева от бюджета, ако това бъде поставено като приоритет. “За нас това е задача номер едно – деца, млади, помощ

на млади семейства и родители. И не само на думи. Доказахме го с действия, че можем да го направим“, категорична е тя.

"От един месец говорим, че приемането на бюджета е най-важното за нас, независимо как вървят преговорите за правителство. Тристранният съвет не прие увеличение на минималната работна заплата, съответно и нашите предложения да се обвърже с минималната плащането за деца от 1 до 2 години. Тоест ние сме в ситуация на разминаване с това, което предлага служебния кабинет. Пред нас стои отговорността да ли между първо и второ четене няма да направим разумни стъпки. Ние сме предложили много социални мерки. Нека да решим дали младите и децата могат да бъдат една от тези мерки", каза в заключение Корнелия Нинова.