Социалисти и партийни организации от цялата страна изпращат писма и декларации, с които заявяват подкрепа за позицията на 55-те членове на Националния съвет "Да спасим БСП и социалистическата идея", съобщават от пресцентъра на БСП-София.

В рамките на два дни - петък и събота - бяха получени заявления за подкрепа от Хасково, Харманли, Тополовград, Симеоновград, Димитровград, Любимец, село Радовец, Стара Загора, Шумен и Общинския партиен съвет на БСП "Родопи" в Пловдив.

Сред тях са Виолета Желева, член на Общинския партиен съвет на БСП в Димитровград и бивш народен представител, Минка Стоянова, член на ОбС на БСП в Хасково, Емил Димитров, председател на Младежкото обединение на БСП в област Хасково, Диляна Комитова, председател на групата общински съветници на Коалиция "БСП за България" в ОбС Хасково, Данчо Трифонов, заместник-кмет на община Тополовград, Никола Георгиев, бивш председател на ОбС на БСП Симеоновград и бивш член на Националния съвет на БСП, заедно с още 80 социалисти, Дочка Кючукова, заместник-председател на ОбС на БСП в Любимец и член на Областния съвет на БСП Хасково, членовете на старозагорското Движение на ветераните в БСП и 192-ама социалисти от "Кауза Шумен".

"На БСП й трябват промени и нов бузлуджански дух, за да се случи идейната, организационна и кадрова промяна, пишат шестимата партийни членове от Димитровград. - За да се върнат социалистическият морал, другарството и автентичната лява политика, която БСП да води без компромиси и шикалкавене!".

В официална позиция 192-ама социалисти от Шумен заявяват, че с огорчение са разбрали за решение на Националния съвет на БСП да изключи от редиците на социалистическата партия 30 души, участвали в местинте избори през есента на миналата година от името на "Кауза Шумен". Официална информация за това обаче няма и никой от тези 30 изключени от БСП социалисти не е получил решението на Националния съвет.

От "Кауза Шумен" са категорични, че въпреки победата на БСП на местните избори, в Шумен е сглобена коалиция от "Групата на кмета Христо Христов", ПП и ГЕРБ. "В такъв план са и досегашните гласувания на трите партии плюс ДПС в Общинския съвет. Ако БСП има политическо решение за такава коалиция, да го каже ясно и открито и да се знае от членовете и симпатизантите, заявяват в позицията си те. - БСП като партия, или каквото е останало от нея в Шумен, е смушкана в ъгъла, никой не се съобразява с нея, хората се чувстват обидени и излъгани и гледат с омерзение случващото се".

Социалистите от "Кауза Шумен" твърдят, че във вътрешнопартиен план продължава потъпкването на Устава на БСП. "Всички ние помним как ударно преди изборите НС на БСП взе решение за провеждане на пълен цикъл отчети-избори в партията. Съгласно взетото на 10.09.2023 г. решение тези събрания трябваше да са приключили и да е проведена отчетно-изборна конференцията, която да избере ръководни органи на БСП в Шумен, пишат те. - Срокът за провеждането на конференцията изтече през декември като няма друго решение, с което той да е променен и удължен. Партийните организации се питат какво се случва, но от централата на "Позитано" 20 оглушително мълчат на въпросите им каква ще е съдбата на партийното ръководство. Работната група, чиито състав продължава да бъде тайна за партийните организации, също мълчи и не предприема действия за изпълнение на решението на НС на БСП. Решението за пълен цикъл отчети-избори не просто обезглави, но и обезкърви партийната организация на БСП - Шумен като тяхната цел е била една-единствена – да се наложи силово избраната от националното ръководство кандидатура за кандидат за кмет, а след тях и потоп! Обръщаме се към всички членове и симпатизанти на лявата идея. Предстоят събрания и номинации за делегати на ръководните органи на БСП. Номинирайте и изберете честни и достойни хора, които да върнат доверието на обществото. Професионалните партийни депутати и мълчаливите съучастници на задкулисието нямат място в БСП, въпреки че с години сме ги търпели и тичали за техните "изборни успехи". Ние от "Кауза Шумен" потвърждаваме позицията си, че оставаме принципна и конструктивна опозиция на оформилото се статукво и ще защитаваме, доколкото е по силите ни, левите ценности и политики. Нека да е ясно – ние не сме скъсали с БСП. Партията е в нас, ние сме в нея. Нейното бъдеще е в наши ръце. Тези, които искат да ни откъснат от нея, са случайни лица в партията, за които никой няма да помни след време. А кога ще дойде това време - зависи от всеки от нас!".

Бел. ред.: Градската организация е в тежък конфликт с централното ръководство на партията. Вчера от софийската структура на социалистите организираха национална среща в НДК, а малко по-рано днес от Изпълнителното бюро на БСП излязоха с позиция отностно споменатата среща.