Годишната инфлация у нас вече десети месец е едноцифрена и продължава да намалява. Това показват данните на НСИ. Инфлацията обаче продължава да се смята за "препъни камък" по пътя ни към еврото и едва след конвергентния доклад през лятото ще разберем ще има ли ново отлагане на датата за присъединяването ни. Но с какви показатели са били последните три държави, които приеха еврото?

У нас - месеци преди очакваното присъединяване - месечната инфлация е 0,2 %, а годишната - 3%. И данните сочат, че продължава да намалява. Усещат ли обаче потребителите по джоба си , че инфлацията намалява?

"Оооо, не, не виждам да има спад на инфлацията, защото колкото пъти вляза в магазина, цените са все нагоре", категорична е пред БНТ пенсионерката Янка Трифонова.

Пенсията на Янка Трифонова от Русе стига само за най-необходимото.

"Боб да сваря, месо не се занимавам да купувам. Слава Богу, че хлябът се задържа сега на същата цена и да са живи и здрави децата, че помагат и  пазаруват на едро, за да може накрая да излиза по-евтино."

На едро пазарува и Галя Георгиева, за да зареди хранителния си магазин в Мартен. Всеки ден стоките са на различна цена.

"Днес, ако получавам вафлата на 0.20 лв на следващия ден е на 0.24 лв, по следващия на 0.27. не само вафлата, всеки продукт -  меса, алкохол и цигари", каза Галя Георгиева, собственик на хранителен магазин.

"Поскъпване има при колбасите, при сладоледите. Спад се наблюдава при зеленчуците, когато им е сезон", заяви Георги Минчев – собственик на хранителен магазин.

"Започва да се работи все по-трудно. Плашещо е", категорична е Галя Георгиева.

В магазина на Георги Минчев тефтерът с клиенти , които пазаруват на вересия, за да оцелеят, отдавна е изписан.

"Изплащат се да, но има случаи, в които не могат и до там", коментира Георги Минчев - собственик на хранителен магазин.

Според икономисти, спад на инфлацията не означава понижение на общото ценово равнище.

"Просто цените вместо да растат със 17%, както е било в края на 2022 година, растат с 3%, което е над средното за ЕС, там е 2,4%. Важно е не само как се променят цените, а номиналните заплати. Брутната заплата в България расте по-бързо, отколкото расте инфлацията. Не мога да кажа, че се чувстваме богати, просто на фона на това, което е било преди 2 години, не би трябвало да чувстваме влошаване", обясни доц. Александър Косулиев, ръководител катедра "Икономика и международни отношения“ в РУ.

Заплатите в частния сектор през 2023 година са се повишили с 16%, а в държавния с 27 на сто.