Заведенията по Черноморието - под прицела на инспекторите на областните дирекции по безопасност на храните.

Представители на БАБХ в Бургас, Варна и Добрич са на терен и проверяват не само ресторанти, но и временни обекти за продажба на храни и хранителни продукти. Засилените инспекции стартираха в понеделник, предаде NOVA.

Освен за произход и съхранение на продуктите, ще се акцентира на коректно поставени етикети за произход и срок на годност, особено на млечни и рибни продукти, както и на спазване на изискванията за хигиена и дезинфекция. "Ако е замразен продуктът, трябва да е при минусов режим. Срокът на прясната охладена риба е до 3 дни. Черупчестите мекотели се съхраняват от 2 до 4 градуса. Техният срок на годност е до 5 дни", обясни д-р Жечка Конова от БАБХ-Бургас.

Собственици на заведения нямат право да замразяват прясно получена храна. "Ако един продукт идва охладен, той трябва да бъде охладен и да се предлага и съхранява в такъв вид. Ако идва замразен - трябва да го съхраняват замразен. Те не могат да посочват и да променят начина на съхранение на доставения продукт", подчерта д-р Конова.

За да са сигурни, че правилата се спазват не само на теория, инспекторите взимат и проби от храната. "Излезе заповед, според която се вземат проби от миди за морски токсини, ешерихия коли и салмонела", посочи д-р Галина Вълчанова, която е инспектор БАБХ- Бургас. До момента отклонения не са открити.

Според летовници, които станаха свидетели на проверката, мерките за контрол са задължителни за спокойния им престой на морето. Проверките продължават. До края на сезона ще бъдат инспектирани и обекти за търговия с храни на дребно, както и такива предлагащи "all inclusive" услуги.