Сметната палата дава на прокуратурата "Да, България“ и ИТН заради несъответствия във финансовите отчети на партиите. Това става ясно от одитен доклад, публикуван от Сметната палата, от проверка на финансовата дейност и имуществото на партиите. Той е приет с Решение № 093 от 6 април 2023 г. Проверени са 38 партии.

В доклада се казва, че ПП "Да, България“ е дадена на Софийска градска прокуратура на основание чл. 36, ал. 2 от Закона за политическите парти. /Чл. 36. (1) При непредставяне или непредставяне в срок на финансовите отчети в Сметната палата политическите партии губят правото си на държавна субсидия до произвеждането на следващите избори за народни представители.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 6 от 2009 г.) При установени от органите на Сметната палата в процеса на одита нарушения на политическа партия при набирането или разходването на средства, при управлението на предоставеното имущество или при финансовата отчетност с решение на Сметната палата докладът в съответната му част, както и събраните доказателства се изпращат на Софийската градска прокуратура в 7-дневен срок от приемането му./

Сметната палата е установила, че предоставеният годишен финансов отчет на “Да, България" съдържа “неправилни отчитания и несъответствия с приложимата рамка за отчитане на дейността на политическите партии, в т. ч. Закона за счетоводството, приложимите счетоводни стандарти и вътрешни актове на партията", пише в одитния доклад на Сметната палата. “Резултатите от изпълнението на одитни процедури върху определените извадкови единици, констатираните несъответствия и дадените обяснения от ПП ДБ не дават основание за изразяване на увереност по отношение действителния размер на събрания членски внос и неговото вярно и точно отчитане", пише в доклада на Сметната палата.

Получени са 3 дарения от юридически лица след решението на Конституционния съд от 27 април 2021 г., което ги забранява. Тези дарения впоследствие са върнати. Приходи от държавна субсидия в размер на 280 717 лв. не са отразени в перо “Други приходи" в Отчета за приходите и разходите (ОПР) за 2021 г.

Отчетените приходи от дарения в годишния финансов отчет за 2021 г. са с 23 261 лв. по-малко от декларираните от партията с декларацията по чл. 34 от Закона за политическите партии. Отразените приходи от членски внос в ГФО за 2021 г. не съответстват на отчетените по съответната приходна счетоводна сметка, като са с 280 717 лв. повече.

 Друго нарушение е, че в публичния регистър на партията не са публикувани декларации за произход на средствата за 332 дарения, с което е нарушен законът.

В одитния доклад за ПП "Има такъв народ“ като основание е посочен чл. 58, ал. 1 от Закона за Сметната палата, който казва, че “при наличие на данни за престъпление Сметната палата изпраща одитния доклад и материалите към него на прокуратурата". Частите от одита, в които е описано нарушението на ИТН, са заличени от публичната версия на доклада, така че не може да се установи какви са засечените от одиторите нередности.