Служители на всички затвори и арести в страната, подкрепени от служителите на Пожарната, проведоха поредният протест днес. Това съобщи за Агенция "Фокус“ Ясен Тодоров, председател на УС на ССЗБ. На протеста не е присъствал нито представител на Министерството на правосъдието, нито на ГД“Изпълнение на наказанията“. От днес стартира и подписка, която ще бъде входирана до министър-председателя и президента. "Същевременно започва и подготовка на нов протест, който ще бъде пред МС, или пред Президентството", съобщи още Тодоров.

Представители на синдикалната организация в понеделник заминават на форум в Румъния, където ще участват почти всички синдикати на затворите в Европа.

"Там ние ще представим нашите проблеми - как не е решен диалога, как се потъпкват синдикални права, как са правени проверки срещу членове на УС на синдикатите от страна на Инспектората на Министерството на правосъдието, как се борави с анонимни сигнали спрямо нас. Ще засегнем и другите проблеми - корупция, кадровата политика в Министерството, за условията на труд, дървениците, които ядат колегите и може би и обществените поръчки. Нашето мнение е, че въпреки, че има 21 обществени поръчки, които са дадени на прокуратурата и човек, който е отстранен от работа заради това, за нас това е едно замитане на проблема. Реално изгоря един бушон. А не се потърси отговорност кой е назначил този човек и кой го е упълномощил да сключва тези обществени поръчки. Проблемите си стоят, а те прибавиха и нов, който да нагнети това напрежение и реално протестът беше резултат от тяхната дейност до момента", посочи Ясен Тодоров. "Лошото за нас е, че нямаме министър с ясен мандат. Този министър не е избран от никой, той ни е наложен. Считаме, че въобще не е запознат с естеството на работата. Обикаля затворите и харчи публични средства, среща се с началниците на затворите и твърди, че знае какво искат служителите на затворите, а то не е така", каза още Тодоров. Той припомни, че протестите им датират от 13 години и не магот да се преброят. Това ще е 6-ти, или 7-ми протест.

"Имахме и национални, и по места, и палатков лагер. За времето, с което това политическо ръководство разполагаше, можеха да решат проблемите, но те не го направиха. Възобновиха някакъв план за реформа, на практика беше зачертан предишният план на предходния политически кабинет,  решиха да се откажат от всичко, поето като курс. В същото време задават нов тон с премахването на този режим на работа, като твърдят, че това е вписано в този план. На нас не ни предоставят плана да се запознаем, а те нямат ясна идея за готвената реформа. Те не са извършили анализ до какво ще доведе това", каза още Ясен Тодоров.