Пореден протест на работещите в регионалните здравни инспекции. Те настояват за вдигане на заплатите им със задна дата, предават от БНТ.

Националният протест на служителите на Регионалните здравни инспекции по места започна в 12.00 часа. В обедната си почивка служители в цялата страна излязоха пред сградите, в които работят. През целия ден работещи в здравните инспекции ще носят и протестни ленти.

Те настояват за увеличение на основните им възнаграждения със задна дата като са поставили срок до 25 октомври това да се случи. Те искат и заличаване на натрупаните диспропорции при заплащане на труда на служителите, които заемат еднакви длъжности.

Вече 2 години заплатите на медицинските инспектори не са повишавани, а с огромните инфлационни процеси в страната голяма част от хората са демотивирани, казват протестиращите и посочват за пример, че един здравен инспектор в Благоевград получава средно 900 лева месечно възнаграждение.

Ако бъдат чути, демонстрантите обмислят протест и пред здравното министерство. Действията им са подкрепени от КТ "Подкрепа".

"Основното ни искане е да бъдат увеличени месечните възнаграждения на база инфлационните процеси в страната. Имахме надежда, изчакахме, бяхме търпеливи, но като разбрахме че заплатите в други сходни на нашата институции, към други министерства, заплатите са повишени и то доста, вече изгубихме търпение.", казва пред БНТ Валентина Георгиева, председател на Регионалния синдикат в РЗИ-Благоевград.