Всички дейности по подготовката на изборите са извършени при пълна прозрачност и в срок. Това отчетоха пред премиера Димитър Главчев министрите, имащи отговорности по организацията на предстоящия вот в неделя. Министър-председателят свика работна среща в Министерския съвет, на която беше отчетено изпълнението на предварително начертания график, съобразно изборния проце, съобщават от правителствената пресслужба.

Няма забавяне в нито един от сроковете, посочи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, на който правителството възложи координацията по изпълнението на дейностите във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите.

Министърът на електронното управление Валентин Мундров изтъкна допълнителните мерки, които ведомството е въвело с цел максимална прозрачност по удостоверяването на машините за вота. Министърът добави, че устройствата за видеонаблюдение вече са по места. Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че се очаква график от ЦИК за транспортирането на машините, което следва да се осъществи утре.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова отбеляза, че избирателните списъци са актуализирани и са изготвени въз основа на данните, които ежедневно се получаваха от общинските администрации, за да се обнови Национална база данни "Население“. В последните 10 дни, преди да се разпечатат, ГД "ГРАО“ направи проверка на заявленията за гласуване по настоящ адрес, така че да няма дублиране на гласоподаватели с право на глас по настоящ и постоянен адрес.

Министерството на външните работи също е на финалната фаза по подготовката на изборите в чужбина. Днес ще бъдат доставени и последните машини за гласуване извън страната. Пътуват и представителите на българската държава за секционните комисии. Заместник-министър Иван Кондов изтъкна, че утре на ЦИК ще бъде официално докладвано, че всички дейности за вота в чужбина са изпълнени от страна на външно министерство.