Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет реши да командирова Мая Ковачева – следовател в Следствения отдел на Софийска градска прокуратура, като национален експерт в Националното бюро на Република България в Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие Евроджъст(Еurojust), съобщават от пресцентъра на ВСС.

Тя ще бъде част от екипа на Агенцията от 1 ноември 2022 г., за период от 1 година.



Следовател Ковачева притежава над 17-годишен стаж в системата на прокуратурата. Притежава високи професионални знания и опит в областта на международното-правно сътрудничество по наказателни дела.

В периода от 15.08.2016 г. до 23.12.2016 г. е командирована за дългосрочен четиримесечен стаж в Националното бюро на България в Евроджъст. По време на стажа е работила по решаването на регистрирани казуси на Евроджъст, ангажиращи съдействието на Българското Национално бюро. По време на стажа е участвала в голям брой координационни срещи на различни нива по различни наказателно правни казуси, с ангажираност на българските съдебни власти, се казва в прессъобщението.