Зимата ще бъде много тежка, около този извод се обединиха четирите партии и коалиции, присъствали на срещата, инициирана от "БСП за България", относно спешни мерки за подкрепа на домакинствата и бизнеса, информират репортери на Агенция "Фокус".

На поканата на социалистите се отзоваха представители на  ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната" и ДПС.   "Демократична България", "Възраждане" и "Български възход" не се включиха в разговорите.

Предложението, около което формациите са се обединили, е да извикат финансовия министър в петък и той да обясни на парламента какво е финансовото състояние на държавата.

"В толкова тежко финансово състояние страната ни не е била от 1997 г. насам. Не постигнахме съгласие по всички мерки, които предложиха отделните парламентарни групи", каза на излизане от срещата бившият финансов министър Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС.

Съпартиецът му Делян Добрев допълни, че компенсациите за таван на цената на тока от 250 лв. ще продължат и през 2023 г. По думите му през следващата година страната ни ще влезе в рецесия. 

"Правителство няма, бюджет няма. Двете леви партии на срещата искаха харчене", каза той.

"Всички сме на мнение, че трябва да продължат компенсациите за бизнеса и населението, въпросът е как това ще се случи, по какъв начин, в какви размери и откъде ще се финансира всичко това", е позицията на представителя на ДПС Йордан Цонев.

"Затова ние казваме, че е изключително важно е да има мнозинство, което да поеме отговорност за тези политики, защото ситуацията в Европа и у нас ще се влошава драстично и това се вижда дори с невъоръжено око. Не съм оптимист, че мнозинство в парламента ще може да се състави", заяви Цонев.

"Нито за секунда не е имало и молекула заблуда на масата, че това са някакъв вид първи стъпки или преговори за формиране на управленско мнозинство", каза пред журналисти  Калина Константинова от ПП, информира репортер на Агенция "Фокус".

Тя допълни, че не са влизали в конкретика, а по-скоро са посочили посоката, в която ще вървят от "Продължаваме промяната". 

"Въпреки, че чуваме критики, актуализацията на бюджета, който ние приехме и който се изпълнява, има 9 милиарда резерв и 1 милиард все още излишък от този бюджет, този бюджет беше приет и се изпълнява. И тук видяхме, че може да има приоритети, които да имат широка подкрепа, както и бюджетът, който приехме през лятото. Със сигурност приоритетни са законопроектите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, категорична е Константинова. "2,6 милиарда са на карта, ако ние изключително бързо не се справим със сформирането на комисиите и законодателните инициативи, особено свързани с антикорупционното законодателство", допълни тя. 

"За нас най-важно е да осигурим на семействата подкрепата за зимата и на икономиката компенсация за цените“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, след срещата.

"Представихме таван на цените и подкрепа за цената на тока за икономиката, както и  увеличаването на минималната заплата, пенсиите и решения как този дефицит да бъде покрит", каза тя.

По думите й увеличаване на минималната работна заплата и продължаването на досегашната подкрепа са  срещнали разбиране от всички, но таванът на цените е сред темите, която не е срещнала подкрепа.

Корнелия Нинова  коментира и че социалистите няма да подкрепят изпращане на военна помощ за Украйна.

"Останахме отворени за нова среща. Оценяваме тази среща  като конструктивна, експерта и не е политическа", уточни Нинова.