Две парламентарни комисии приеха предложението на ГЕРБ, свързано със санирането. Това стана ясно по време на съвместното заседание на Енергийна комисия с Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и Комисия за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове, предаде репортер на "Фокус".

Става въпрос за Проект на решение за изпълнение на политиката за декарбонизация чрез енергийно обновяване на жилищния сграден фонд в страната, внесен от Николай Нанков, Деница Николова и Делян Добрев.

Идеята е да се обезпечи финансиране за тези жилищни сгради, които са в резервния списък за саниране, за които не е достигнало такова. 

По време на дискусията участваха и представители на местната власт - кметът на Димитровград Иво Димов, кметът на Стара Загора Живко Тодоров и кметът на Троян - Донка Михайлова. 

"Най-важното в настоящия момент е да бъдат финансирани проектите от резервния списък, тъй като напрежението сред хората е голямо", коментира Михайлова. 

Според министъра на регионалното развитие Андрей Цеков няма спор за средносрочната програма за жилищния сграден фонд. "Една такава средносрочна програма би могла да стартира най-рано следващата година. Към настоящия момент реално стартирането на една програма през тази година, би повишило дефицита", смята Цеков.

Съвместното заседание не премина без напрежение и едновременно забавни моменти. Председателят на Комисията по енергетика отбеляза, че такова заседание на 3 комисии му се случва за първи път. "Определено ще бъде интересно", каза Добрев. След което се оказа, че не всички депутати имат табелки с имената си. Само от Енергийна комисия имаха такива. 

Въпросът повдигна Венеция Ангова от ПП-ДБ, която видимо беше твърде засегната от случилото се. За да бъдат съпричастни депутатите от Комисията по енергетика махнаха табелките си. 

"Добре, че махнахме табелките", пошегува се по-късно Делян Добрев.