След като участваха в протестите за финансиране на сценичните изкуства и извоюваха бюджет, сега актьорите се притесняват от това, че заради изпуснати срокове може парите да не достигнат до хората и да се върнат в бюджета.

Актьорът Ивайло Ненов от Драматичен театър "Сава Огнянов“- Русе каза в ефира на NOVA, че освен допълнителни средства, по време на протеста са искали и законови промени, но към днешна дата не се работи по въпроса. Актьорът Димитър Фишев от Държавния куклен театър посочи, че настоящата методика на финансиране не позволява сценичните изкуства да бъдат насочени и към по-малките и по-бедни региони, защото тя е базирана на изкараните пари, а не на брой зрители.

Министърът на културата Найден Тодоров каза, че парите ще стигнат до хората и се работи по намаляване на забавянето. Той посочи, че системата за финансиране има нужда от промяна, тъй като тя е довела до крайност на прекалено комерсиализиране. Найденов поясни, че независимо от прогнозите, директорите на театрите не знаят с какъв бюджет ще разполагат, защото той се базира на приходите от предходната година. Министърът каза, че и Министерството на културата, и директорите трябва непрекъснато да правят преизчисления. Той поясни, че точни прогнози не могат да бъдат изготвени, а това пречи на воденето на воденето на културни политики.

Найденов обясни, че от МК имат нова идея, която да реши въпроса окончателно. "Периодът на преизчисление на субсидията да не бъде един месец, а да се промени на една година“, обясни той. Министърът допълни, че проблемът с малките населени места и достъпа до култура продължава да е актуален. Той изрази надежда, че ще се въведат промени и в тази посока.