В едномесечен срок, до 2 ноември президентът Румен Радев трябва да свика на първо заседание Народното събрание. То се открива от най-възрастния депутат, а на него се сформират и парламентарните групи.

След това започват и консултациите и връчването на мандатите на първата по-големина, а после - на втората и евентуално - на трета партия.

Според Изборния кодекс следващите стъпки са обявяване на окончателния резултат и броя мандати за всяка партия. Избраните от две листи трябва да решат от коя от тях ще влязат. Тогава се свиква и първото заседание.

Конституцията е предвидила едномесечен срок, до 2 ноември. Вероятно до една седмица ще бъде ясен персоналният състав на НС и в седмицата след това президентът ще свика на първо заседание новоизбраното 48 Народно събрание.

Юристите допълват, че активността има политическо, но - не е правно значение.

След свикването на парламента се сформират парламентарните групи. Едва след това започват и консултациите за съставяне на правителство. Ако не са успешни, следващи избори може да има най-рано след средата на януари догодина. Процедурите обобщи bTV.