До 30 юни е срокът за подаване на годишна данъчна декларация по реда на чл. 50 от Закона за данък върху доходите на физическите лица /ЗДДФЛ/ от данъкоплатци, извършващи дейност като търговци по смисъла на Търговския закон /ТЗ/, както и от еднолични търговци и земеделски производители, избрали този ред на облагане, съобщиха от НАП.

Със същия срок е и задължението за подаване на годишна декларация по чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане /ЗКПО/ и внасянето на дължимия корпоративен данък, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби за предходната година от юридическите лица.

До момента в офис Шумен над 4 100 от фирмите, плащащи корпоративен данък, са обявили приходите си в офис на НАП Шумен. Близо 1 200 от едноличните търговци, включително плащащи патентен данък и земеделските стопани, които са избрали да се облагат като еднолични търговци, вече са подали декларации за доходите си за 2022 г.

Срокът за деклариране и внасяне на данъка и окончателните осигурителни вноски за самоосигуряващите се лица, които извършват дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, едноличните търговци и земеделските стопани, избрали този ред на също е 30 юни. Заедно с годишната си данъчна декларация,

те подават и декларация образец № 6 с общия размер на дължимите за предходната година осигурителни вноски.

Най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията и плащане на задълженията е през Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП за физически лица или квалифициран електронен подпис (КЕП).

Плащането на задълженията за данъци и осигуровки може да стане онлайн чрез виртуалния ПОС терминал на НАП, във всяка банка с попълване на вносна бележка за издължаване към бюджета или с пощенски запис. Онлайн плащането е една от най-често използваните електронни услуги на НАП, която осигурява на данъкоплатците удобството да я използват по всяко време на денонощието, както и през почивните и празнични дни.

Повече информация можете да се намери на официалната страница на НАП, на следния линк Данъчно-осигурителен календар (nra.bg), в Портала за електронни услуги, на телефоните на приходната агенция: 0700 18 700 или 02/9859 6801, на цена, съобразно тарифата на съответния оператор, както и на имейл: infocenter@nra.bg