Прокурорската колегия пое отговорността за един много бърз избор, който беше лишен от публичност и аргументация. Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов след избора на Борислав Сарафов за главен прокурор, предаде репортер на "Фокус". 

"За да бъде максимално легитимна тази процедура, въпросите трябваше да бъдат обсъдени с участието на всички членове на ВСС. Това не беше направено. Прокурорската колегия пое инициативата и отговорността за един много бърз избор, който беше лишен от публичност и аргументация. Остават въпроси", заяви Славов.

Според министъра изборът на нов главен прокурор е трябвало след внимателно преглеждане на възможните кандидатури за поста. 

"Преди да се излъчи такъв избор според мен беше важно да се изработи профил на кандидата, който да да съответства на принципите и задълженията на съдебната власт", обясни той.

Славов е категоричен, че реформите ще продължат, докато съдебната власт започне да работи ефективно. 

"Много е важно този избор да не е краят на реформата в прокуратурата, а само началото, защото ние няма да се откажем. Няма да се откажем от конституционните реформи и съдебните реформи в ЗСВ. Реформата тепърва предстои, тя не свършва с избора на Борислав Сарафов", предупреди той.

И уточни в какво трябва да се изразява реформата в прокуратурата: "Трябва да има промяна в етоса, правилата, в стимулите за работа – в начина, по който прокуратурата упражнява своята много дейност. Дали Борислав Сарафов ще бъде началото на тази промяна, или продължаване на настоящи практики – предстои да видим".

Славов обясни, че изборът на Борислав Сарафов не може да бъде обжалван от него, а само от други кандидати в процедурата. 

"Изборът може да се обжалва само от други кандидати, които са били в процедурата, но такива не са ми известни", заключи той.