ГЕРБ е системна политическа партия, Бойко Борисов е професионален политик, и той знае, че в тази ситуация, в която той се озова първа политическа сила, той носи действително голяма отговорност. И тази отговорност трябва да се материализира чрез сформиране на правителство, което изисква не бързи декларации така, както направиха Кирил Петков и Асен Василев снощи – моментално да заявят, че те няма да влязат в разговори с ГЕРБ, а това изисква мълчанието, което показва Бойко Борисов и неговите хора. Това коментира за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" политологът Слави Василев.

"Такава е нашата политическа система, българският парламентаризъм прехвърля отговорността за съставяне на правителство върху политическите партии, и разговорите между тях са онова, което ще определи дали ще има правителство или не. И тези разговори много често се водят зад камера. Така че процесите, които се случват днес, утре, ще продължат много активно да си говорят всички политически лидери, за да преценят дали ще успеят да се споразумеят или не", коментира още политолът.

Според Слави Василев обаче вероятността да има редовно правителство в конфигурация партии в 48-ото Народно събрание е нищожна.

"Следващият министър-председател очаквам отново да бъде Гълъб Донев. И ако погледнете българската политическа историография назад, ще видите, че служебните правителства на всички президенти, не само на Румен Радев, са стратегически способни да вършат, да взимат стратегически за държавата решения напред. Така че българите не бива да се безпокоят, че държавата ще остане в безстопанственост. Дори аз смятам, че е доста по-добри ръце, когато е в ръцете на Румен Радев, отколкото когато беше в ръцете на Кирил Петков".