Идеята различни политически субекти заедно да търсят общото благо се провали и побългари. Това коментира политологът Слави Василев в предаването "Добър ден, България" на Радио "Фокус“.

"Имаше една хубава сентенция на Бисмарк, че най-много се лъже преди война, по време на кампания и след лов, и аз наблюдавам как част от политическите, основните политически фигури започват така да видоизменят позициите, които съвсем доскоро ги определяше. Най-силно впечатление, разбира се, ми направи Асен Василев, който изрази една малко по-мека позиция по отношение на газа от "Газпром“, който той отказваше по време на целия мандат на правителството на Кирил Петков въобще да си помислят. Това беше сякаш най-важната стратегическа цел на правителство "Петков“ ние да се откажем от т.нар. "зависимост“ от руския газ. Така че нещата ще се променят, те се променят, и ще наблюдаваме в хода на кампания много и интересни завои, защото следващото правителство, каквото и да е то, ще бъде коалиционно, а тази коалиция ще трябва да се обясни по някакъв начин“, отбеляза политологът.

Наследството на правителството на Кирил Петков е голямата рамка, която ще предопредели не само хода на събитията, но дори и резултатите на изборите от 2 октомври.

"Правителството на Кирил Петков си позволи да направи много резки движения в един стратегически отрасъл като енергетиката, и то да направи движения, които струва ми се не бяха докрай обмислени. И ако сега не е служебното правителство, което трябва на пожар да оправя наследството, особено в сектор "Енергетика“, то има голяма опасност българското общество, битовите домакинства и стопански живот да останат без газ по време на зимния отоплителен сезон. И това е причината, поради която целият политически спектър от партии ще се съзнаят колко е важно да се успокоят хората и да се ползват послания, които да внесат малко разум в иначе не особено разумната политика на Кирил Петков в последните 6 месеца от неговото съществуване“, отбеляза още Слави Василев.

Мнозинството на промяната от 47-ото Народно събрание няма да има мнозинство в 48-ото Народно събрание, прогнозира той.

"Що се отнася до изведнъж обрата в думите на Асен Василев, аз смятам, че или той е преживял и той катарзис и е разбрал, че водената от неговото правителство политика е пагубна за българската икономика и за българските домакинства, или той следва тенденцията на Бисмарк, че по време на избори се лъже най-много, и това е може би някаква стратегия, за да омекоти удара, който "Продължаваме промяната“ ще понесат, ако служебното правителство не върне "Газпром“ и не успокои нещата. Защото ако българското общество и българският стопански живот се окажат без газ септември-октомври-ноември, повярвайте ми, тогава Асен Василев и Кирил Петков ще им е трудно да се появят по медиите“, коментира още Слави Василев.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение“