Провеждането на референдум за президентска република поиска лидерът на ИТН.  Слави Трифонов направи специално изявление във Facebook.

"Видях политическата система отвътре – там има основно лицемерие, лъжи, корупция, задкулисие, интриги и болезнена жажда за власт. Това видях и мисля, че не съм политик. Мисля, че не само трябва да се разбие моделът ГЕРБ, а на цялата политическа система. Затова искаме вие да кажете време ли е България да стане президентска република, или да остане парламентарна. Искаме да ви попитаме това на национален референдум", каза Трифонов.

"Затова искаме вие да кажете време ли е България да стане президентска република, или да остане парламентарна. Искаме да ви по
питаме това на национален референдум. Решението трябва да е ваше, защото държавата е ваша. За да гарантираме, че това ще се случи и вашето решение, каквото и да е то, ще се случи и то ще бъде приведено в действие, ние ще бъдем ваш гарант в следващия парламент. Властта не е на всяка цена, но моралът е. ИТН сами срещу всички, заедно с вас", заявява Трифонов.