Потреблението на нощен ток е 25,4 на сто от цялото потребление на електроенергия в страната. Това съобщава министърът на енергетиката в оставка Румен Радев в отговор на депутатски въпрос.

От министерството са изискали данните от трите електроразпределителни дружества.

Според тези на "Електроразпределение юг“ потреблението на електрическа енергия на нощна тарифа от битовите клиенти е 26 на сто от общото потребление на ток. Битовите клиенти, които заплащат над 25% от потреблението си по цени на нощна тарифа, са 45 на сто от всички клиенти на дружеството уточняват от там.

По данни на "Електрохолд Продажби“, което отговаря и за София, 24,9% е делът на потребление на нощния ток от общия. Битовите клиенти пък, при които над 25% от сметката им е за по-евтин нощен ток, са 49,3 на сто от всички.

От "Електроразпределение Север“ посочват, че 25,2% е делът на тока на нощна тарифа, които ползват абонатите им, като за 41% от тях над 25 на сто от сметката им е именно от евтиния нощен ток.

Според промените в Закона за енергетиката от 1 юли ще отпадне нощната тарифа за битовите абонати, припомня Pariteni.bg. В момента тя е близо два пъти по-ниска от тази на дневния ток.