Заради лошата реколта от грозде тази година цените на винените сортове са се повишили с близо 20%. На пазара в Благоевград вече се предлагат различни видове бяло и червено грозде, а увеличението е с около 30-40 стотинки на килограм.

Въпреки поскъпването на гроздето търсене на пазара в Благоевград има. Заради цената обаче хората купуват по-малки количества, казват търговци, цитирани от обществената телевизия.

"Основно се взима за едно бидонче около 200 кила, 200-220 килограма. Цената варира между 1,60 и 1,80 лв/кг, зависи от сорта. От Карнобат караме Совиньон блан, Шардоне, те са малко по-скъпи, около 2 лева са, с хубава захарност", обясни търговец.

От години Павел Топалов си купува грозде, за да си направи вино и ракия за лична консумация. Разказва ни, че цената няма да го откаже от домашното производство и тази година.

"Това е Мерло… Сега 120 килограма и утре 120 килограма Мускат отонел ще купя или Сандански мискет. Щом искаш, трябва да купиш, цената е без значение… Слаба е реколтата но трябва да има домашно, после и ракия стане", каза Топалов.

Домашното произведените алкохолни напитки според Павел имат своите предимства пред тези предлагани в търговската мрежа.

"Това е истинско, няма химия. Как да идеш от винпрома да купиш, всичко е от спирт, не е истинско. Ти си правиш малки количества за собствена консумация, ракията излиза качествената, аз ракията я третирам след това с активен въглен, глицерин се слага, тя става мека, изчистена, няма танини, метили, естери."

И без да пресмята колко пари ще му излезе една бутилка домашно вино или ракия, Павел е категоричен, че ще продължи традицията да си ги произвежда сам и за напред.