Скок на кражбите в домовете отчете статистика за 2022 г. Справка показва, че през ноември 2021 г. са извършени 68, а само 22 са разкрити.

За 2022 г. кражбите са 104, а разкритите са едва 35. За цялата 2021 г. кражбите са 1425, а разкрити са 380, докато през 2022 г. общо са 1676, от които едва 495 разкрити.

"Когато стане тежко престъпление обикновено се оказва, че извършителят е рецидивист и никой не го е погледнал. Хората с униформите са много малко. Охранителната и криминалната полиция са около 13-14 000. От тях може би 5000 са на улицата. Всички останали са зад бюро, на топло и по-високоплатено. Много отдавна полицаите са забравили етиката и са в тази професия не защото им е призвание. Имахме идея с Рашков да превърнем всеки полицай зад бюро в двама на улицата", заяви пред NOVA експертът проф. Николай Радулов и допълни, че регистрираните престъпления са около 1/3 от реалната престъпност.

По думите му има случаи на полицаи, които отказват да вземат отпечатъци след кражба, защото нищо нямало да излезе.

"В Института по криминалистика не се познават инструментите и не се ползват. МВР се е превърнала в затворена, самозадоволяваща се и съществуваща за себе си структура. Трябва да се наемат нови млади полицаи, да се обучат и да се изкарат на улицата. Заплатите им обаче трябва да се увеличат, защото са най-ниските в МВР", коментира той.

Домът на хабилитиран учен във Врачанско е обиран десетки пъти. "15 пъти е влизано вкъщи с взлом, невинаги се краде. Два пъти ми откраднаха пари, телефон веднъж, коса, лопата, кирка. С нищо не се провокира това. Всички прозорци имат железни решетки, вратите са железни, винаги се заключва, но те ги разбиват. Не се страхувам, но и не съм спокоен. От прокуратурата имам два отговора - единият път извършителят е малолетен, другият, че е непълнолетен", разказа доц. Васил Димов.

Според кмета крадците са малолетни и няма закони за тях. "Винаги реагираме, откриваме нещата и ги връщаме понякога. Полицията се справя, но по-нататък не е наша работа", посочи той.