След приключване на процедурата по договаряне без предварително обявление, на 27.03.2023 г. между Министерството на здравеопазването и Leonardo S.p.A. беше сключен договор за доставката на 6 броя санитарни превозни средства за транспорт по въздух (хеликоптери), осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на церемония по предаване на подписания с италианската фирма Leonardo S.p.A договор и свързаната с него документация за изпълнение на обществена поръчка с предмет: "Закупуване на санитарни превозни средства за транспорт по въздух (хеликоптери), осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ“, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

"От името на екипа на Министерството на здравеопазването благодаря за доброто сътрудничество на Leonardo S.p.A. Разчитаме на Вашето съдействие, на опита и експертизата, които притежавате в областта на авиомедицината, за да продължим да работим в интерес на българските граждани и в бъдеще“, отбеляза здравният министър. От своя страна Андреа Миртето, старши вицепрезидент продажби за Европа, Близък Изток и Азия на Leonardo S.p.A, също изрази увереност, че съвместната работа между Министерството на здравеопазването и Leonardo S.p.A ще продължи и благодари за гласуваното доверие. "Поздравявам ви за стартирането на дългоочакваната процедура по въвеждане на спешна медицинска помощ в България. По време на преговорния процес имахте много строги технически изисквания и затова българските граждани могат да бъдат сигурни, че сте избрали най-добрите хеликоптери“, посочи Андреа Миртето и увери, че експертите на италианската фирма са готови да оказват съдействие на всеки етап от реализирането на проекта.

Предметът на договора за осигуряване на 6 санитарни превозни средства за транспорт по въздух (хеликоптери) включва и доставка на необходимото наземно оборудване, както и възможност за закупуване на още два хеликоптера на цена не по-висока от цената на всеки от предходните шест хеликоптера. Общата стойност на договора е малко над 113 млн. лв. без ДДС.

Съгласно условията на договора, първият хеликоптер следва да бъде приет от представители на Министерството на здравеопазването до 15 декември т. г. в завода на производителя в Италия, а през месец януари 2024 г. да бъде доставен в България. Доставката на останалите хеликоптери ще се извършва поетапно, както следва:

·         Доставка на хеликоптер № 2 – 30.06.2024 г.

·         Доставка на хеликоптер № 3 – 31.12.2024 г.

·         Доставка на хеликоптер № 4 – 30.06.2025 г.

·         Доставка на хеликоптер № 5 – 31.12.2025 г.

·         Доставка на хеликоптер № 6 – 30.04.2026 г.

Припомняме, че през месец юли 2022 г. Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка с предмет: "Закупуване на санитарни превозни средства за транспорт по въздух (хеликоптери), осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ“. По процедурата следваше да бъдат закупени шест хеликоптера, ведно с необходимото наземно оборудване. Обществената поръчка беше прекратена, тъй като единствената подадена оферта в процедурата надвишаваше финансовия ресурс, определен от възложителя. С цел максимално бързото въвеждане на спешна помощ по въздух у нас, през месец януари 2023 г. беше обявена процедура за договаряне без предварително обявление за закупуване на хеликоптери.